Boeken - Boek

Stieg Larssons erfenis

Jan Stocklassa


Paperback, 480 p.
ISBN: 9789044353938 | € 21.99 | 06-11-2018
Ebook | ISBN: | € 9.99
Vertaling: Ron Bezemer

Stieg Larssons geheime onderzoek naar de moord op Olof Palme

Op 28 februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme op straat in Stockholm doodgeschoten. Een moord die tot de dag van vandaag onopgelost is en waarover de meest wilde complottheorieën bestaan. Stieg Larsson, de latere auteur van de wereldberoemde Millennium-trilogie, is overtuigd van de betrokkenheid van extreemrechtse groeperingen en buitenlandse veiligheidsdiensten en begint zelf in het diepste geheim een intensief onderzoek. Hij houdt zijn zoektocht jarenlang vol en doet onthutsende ontdekkingen, maar voor hij de vermoedelijke daders kan aanwijzen overlijdt hij in 2004 plots aan een hartaanval.

In 2014 vindt journalist en documentairemaker Jan Stocklassa in een opslagbox twintig kartonnen dozen met daarin Stieg Larssons aantekeningen over de moord. Hij besluit het onderzoek voort te zetten en zet zorgvuldig de puzzelstukjes uit het archief in elkaar. Hij volgt alle aanwijzingen over mogelijke daders en stuit daarbij op nieuwe en overtuigende aanwijzingen naar wie verantwoordelijk is geweest voor de moord op Olof Palme.

Dit boek - bloedstollende true crime, onderzoeksjournalistiek en biografie in één - onthult niet alleen onbekende feiten en nieuwe verdachten in de moord op Palme, maar duikt ook in de wereld van Stieg Larsson, wiens leven en werk opvallende gelijkenissen vertoont met dat van Mikael Blomkvist, de hoofdpersoon in zijn wereldberoemde Millennium-reeks.

Alles is altijd zo simpel. Pluto is een planeet. Melk is gezond. Diesel is schoner dan benzine. Als je direct na een maaltijd gaat zwemmen, kun je kramp krijgen en verdrinken. De moord op de Zweedse premier Olof Palme zal nooit worden opgelost.
    Maar oude waarheden worden steeds vaker van hun vanzelfsprekendheid ontdaan en daar is het ook nu weer tijd voor. De nieuwe waarheid luidt: de moord op premier Olof  Palme zal worden opgelost. 
    Voor mij is alles in 2008 begonnen met het meest Zweedse dat er bestaat – als je alle thrillers uit Zweden als maatstaf neemt – een dode vrouw aan de oever van een meer in Småland, die mij inspireerde om een boek te schrijven over plekken waar een misdrijf is gepleegd. Ruim een jaar later bleek de doodsoorzaak eveneens zeer Zweeds te zijn. De politie had nieuw, technisch bewijs gevonden waaruit bleek dat de dader een eland was. Maar tegen die tijd had ik mijn oorspronkelijke idee al laten varen en bevond ik me in het hart van het avontuur dat dit boek heeft opgeleverd.

Download PDF

'Sommige mensen vergelijken het met een virus. Als je je eenmaal in de moord op Palme begint te verdiepen, kun je er moeilijk mee ophouden. Dat overkwam Stieg en is ook mij overkomen.'

Jan Stocklassa

'Stocklassa is gestuit op een goed verhaal met wonderlijke, echte personages die het waard zijn om over te schrijven. Hij speelt met het genre. Er zit veel afwisseling in het boek: van bronmateriaal van Stieg Larsson zelf, gedramatiseerde scènes waarin je in het hoofd kruipt van Larsson en een spannend opgeschreven verslag van het door Stocklassa uitgevoerde vervolgonderzoek.'

Eric van den Outenaar, de Volkskrant

'Stocklassa geeft Larsson haast dezelfde rol als Blomkvist in de Millennium-trilogie: de hardcorejournalist die "gebeten om te weten" leeft. [...] Uiteindelijk leidt Stieg Larssons erfenis ook naar concrete verdachten en opdrachtgevers in die kringen. De stukken van Larssons hand die in dit boek zijn opgenomen, bewijzen bovendien zijn scherpe schrijftalent.'

**** Focus Knack

'Stocklassa trok alle lijntjes methodisch na en produceerde na jaren speurwerk een sluitend scenario voor de moord. Bovendien traceerde hij het moordwapen [...] hij hoopt dan ook op een doorbraak die Stieg Larsson een ereplaats moet geven in de Zweedse geschiedenis, "als de man die de moord op Olof Palme oploste".'

Bob van Huet, AD