Boeken - Boek

Djinn patrouille op de Paarse Lijn

Deepa Anappara


Paperback, 384 p.
ISBN: 9789048848362 | € 21.99 | 27-02-2020
Ebook | ISBN: 9789048848379 | €
Vertaling: Anneke Bok

Drie weken geleden was ik gewoon een schoolkind,
nu ben ik detective en heb ik een baantje bij een theekraam.


De negenjarige Jai woont in een naamloze stad in het noorden van India. Hij kijkt te veel realityshows over politie, denkt dat hij slimmer is dan zijn vriend Pari (ook al haalt die altijd hogere cijfers) en ziet zichzelf als een betere baas dan Faiz (terwijl Faiz degene is met een baan).

Wanneer een jongen van hun school vermist wordt, besluit Jai de kennis die hij heeft opgedaan tijdens het kijken van Police Patrol in de praktijk te brengen. Met Pari en Faiz aan zijn zijde waagt Jai zich in de gevaarlijkste delen van de uitgestrekte Indiase stad: de bazaar na sluitingstijd en zelfs het laatste metrostation van de Paarse Lijn. Maar kinderen blijven verdwijnen en het drietal moet doodsbange ouders, een onverschillige politie en kwaadaardige djinns onder ogen zien om de waarheid aan het licht te brengen.

Toen Mesjokke nog leefde, was hij een baas die achttien tot twintig kinderen voor zich liet werken en hij hief vrijwel nooit een hand tegen een van hen op. Hij gaf ze elke week een zak toff ees of een zak zuurtjes om onder elkaar te verdelen en hij zorgde ervoor dat ze niet in handen vielen van de politie en van de evangelietypes die de kinderen van de straat wilden redden en van de mannen die met hongerige ogen naar hen keken wanneer de kinderen over de spoorbaan renden om plastic waterfl esjes op te rapen zonder te worden platgereden door een trein.

Download PDF

'Een meeslepend verhaal dat zowel ontroerend, warm en hoopvol is als confronterend en somber.'

**** Hebban

'Djinn patrouille op de Paarse lijn is geen geromantiseerd Bollywood-verhaal [...] het is bovenal een schrijnend realistisch verhaal over actuele thema's als kinderuitbuiting, sociale ongelijkheid, man-vrouwverhoudingen en corruptie.'

**** De Boekenkrant

'Anaparra is er geweldig in geslaagd via dit boek aandacht te vragen voor de gruwelijkheden die plaatsvinden in India. [...] De gekozen perspectieven, de opbouw van het verhaal, de inbedding van de politieke aspecten en het speelse taalgebruik zorgt ervoor dat het boek veel vaart heeft en bij de lezer binnenkomt.'

**** Elske Leest

'De auteur duwt ons, verbazend licht en vaak met humor, met de neus op de gruwelijke en tragische feiten.' 

De Boekenbijlage, Susanne Koster