Boeken - Boek

Een meisje is maar half af

Eimear McBride


Gebonden, 256 p.
ISBN: 9789048824267 | € | 09-02-2015
Ebook | ISBN: 9789048824274 | €

Winnaar van de Baileys Women’s Prize for Fiction (voorheen Orange Prize), de Goldsmiths Prize, de Geoffrey Faber prize, de Desmond Elliott Prize en de Kerry Group Irish Novel of the Year.

‘For you. You’ll soon. You’ll give her name.’

Zo begint Eimear McBride haar ontroerende en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer – een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.

De roman biedt een rauw, soms schokkend inzicht in de gedachten, gevoelens en verwarde seksualiteit van de kwetsbare en eenzame hoofdpersoon. Het leven is niet gul voor haar geweest: haar vader is dood, haar moeder is beschadigd door een wrede jeugd. Haar perverse oom kan niet van haar afblijven, haar broer is terminaal ziek.

Wie Een meisje is maar half af leest, nestelt zich, tegen wil en dank, in het hoofd van de vertelster en maakt haar geschiedenis uit de eerste hand mee: de dood van haar grootvader, de fatale toestand van haar broer, de verkrachting door haar oom, de reeks anonieme, doelloze seksuele uitspattingen waarmee ze zichzelf straft.

Eimear McBride vertelt het verhaal in korte, heftige zinnen en flarden – vaak onaf, maar met het bedwelmende ritme van goede muziek. Het leverde de auteur vergelijkingen op met het werk van Beckett en Joyce.

McBrides debuutroman behandelt de klassieke thema’s uit het leven en uit de literatuur: familie, dood, seks en eenzaamheid. Het lezen ervan is een verontrustende ervaring, maar ook een openbaring. Een meisje is maar half af is een onvergetelijke roman – de eerste proeve van een buitengewoon nieuw literair talent.

'Voor jou. Je krijgt binnenkort. Jij mag een naam bedenken. Wat jij nu zegt draagt ze haar hele leven met zich mee. Mama ik? Ja jij. Laat je op bed vallen zeg ik. Heb je gedaan. En blijven liggen. Ze snijden in je. Wacht en uur en dag.'

Lees verder

Het is in één woord adembenemend.

Nicola Barker

Dit aangrijpende en stilistisch uitdagende relaas van een opgroeiend meisje in Ierland is een literair juweel.

Irish Independent

Een schrijfster van buitengewone kracht en originaliteit. 

Times Literary Supplement

De liefdesgeschiedenis tussen zus en broer die het hart van deze roman vormt, grijpt je bij de keel en kan zich meten met het beste op dit gebied uit de literatuur. 

Elizabeth McCracken

Dit boek zal iedereen die het leest diep beroeren en niet meer loslaten.

Sunday Times

Onvergetelijk. Ik was diep onder de indruk. Schrijven op dit niveau is zeldzaam en verdient een wereldwijd lezerspubliek.

The Times

Eimear McBride leest voor uit 'Een meisje is maar half af'

 

  • Winnaar van de Baileys Women’s Prize for Fiction
  • Goldsmiths Prize
  • Desmond Elliott Prize
  • Irish Novel of the Year
  • Geoffrey Faber prize
  • Finalist voor de Folio Prize
  • Shortlist voor de Dylan Thomas Prize