Boeken - Boek

Engeland en andere verhalen

Graham Swift


Paperback, 304 p.
ISBN: 9789048824335 | € 19.99 | 09-02-2015
Ebook | ISBN: | € 9.99

In deze flonkerende verhalenbundel, zijn eerste sinds dertig jaar, portretteert Graham Swift zijn eigen land: een natie in een permanente identiteitscrisis, gevangen tussen verleden en moderniteit, tussen komedie en drama. Swifts beschrijving van Engeland, soms liefdevol, soms ontluisterend, is vooral ook die van haar bewoners: van hun verlangens en teleurstellingen, hun hang naar avontuur, hun vasthouden aan het bestaande, hun houding ten opzichte van leven en dood.
We ontmoeten dr. Shah, die nog nooit een voet in India heeft gezet, Charlie en Don, die de dokken hebben zien veranderen in de Docklands, Daisy Baker, die als de dood is voor Yorkshire en Lily Dobbs, de enige vrouw die met een overhemd is getrouwd.
Swifts verhalen voeren ons door de bewogen geschiedenis van zijn vaderland: van de Burgeroorlog tot de dag van vandaag, van de grote gebeurtenissen die de wereld hebben geschokt tot aan de drama's die zich in kamers, huizen, kantoren en werkplaatsen afspelen. Met humor en met een altijd scherp oog voor onvermijdelijkheid en verlies probeert hij het ondefinieerbare lichaam te beschrijven dat een natie vormt.
Maar het verhaal van Engeland is natuurlijk het verhaal van ons allemaal: van geboorte, opgroeien, seks, ouderdom en dood. Van het vinden van onze weg. En van het kwijtraken daarvan.

'Swift beschrijft het leven zelf. Ieder verhaal in deze prachtige bundel laat een diepe voetafdruk achter.' - The Guardian

'Hij is nu zevenenvijftig. Hij zou niet kunnen zeggen hoe dat zo gekomen is. Hij is in 1951 in Wapping geboren. Het Wapping dat hij zich van toen herinnert was nog grotendeels het Wapping dat door Hitler was platgegooid. Maar moet je nu eens kijken.'

Download PDF

Grote verhalen, kleine juwelen. Net als in zijn meesterproef, Last Orders, laat Swift zien waar zijn unieke kracht ligt: in het ontdekken en doorgronden van het buitengewone in wat gewone levens lijken.

Sunday Times

Deze verhalen van een superieure menselijkheid en elegantie maken nog eens duidelijk hoe jammer het is dat de Man Booker Prize geen korte verhalen beloont – anders zou de jury Hillary Mantel, Margaret Atwood of Graham Swift kunnen bekronen. Stel je voor!

The Independent

Swift roept vaak meer op in één regel dan vele anderen nog niet in een hele pagina vermogen.

Financial Times

Swift beschrijft het leven zelf. Ieder verhaal in deze prachtige bundel laat een diepe voetafdruk achter.

The Guardian

Een van de beste schrijvers die we rijk zijn.

Herald Scotland

Graham Swift leest voor tijdens de lancering van Hollands Diep