Boeken - Boek

Examens in empathie

Leslie Jamison


Paperback, 320 p.
ISBN: 9789048824281 | € 19.99 | 06-04-2015
Ebook | ISBN: | € 9.99

'I am human; nothing is alien to me.'
Het motto van Leslie Jamisons bundel Examens in empathie is tevens de rode draad die deze volstrekt unieke verzameling verbindt. In diepgravende en confronterende essays stelt Jamison fundamentele vragen aan de orde over ons begrip van de ander. Hoe is het mogelijk ons in te leven in andermans leed? Door zich te verdiepen in het complexe verschijnsel pijn - echte en verbeelde, van haarzelf en van anderen - legt Jamison een persoonlijke en culturele noodzaak om te voelen bloot.
Haar zoektocht naar de essentie van pijn en empathie bestrijkt een breed scala aan onderwerpen, van armoedetoerisme tot fantoomziektes, van straatgeweld tot reality-tv, van ziekte tot opsluiting. Jamison put op onverschrokken wijze uit haar eigen ervaring met ziekte en blessure en geeft zichzelf zonder aarzeling volkomen bloot.
Haar pijnlijk scherpe maar tevens geestige observaties en haar virtuoze stijl katapulteren deze jonge ster naar de hoogste regionen van het literaire firmament.

'Examens in empathie is een werk van onvoorstelbaar plezier en onvoorstelbare pijn. Leslie Jamison schrijft zo intelligent, zo meelevend en zo fel, verbazingwekkend dapper. Origineel, creatief en filosofisch - dit is het essay op zijn best.' - Eleanor Catton, winnaar van de Man Booker Prize 2013

'Een duizelingwekkend en genadeloos onderzoek naar pijn en hoe die ons in staat stelt anderen, en onszelf, te begrijpen. [...] De altijd fijngevoelige Jamison zoekt de diepte. Verslag uitbrengen is nooit het doel, haar observaties van mensen, reality-tv, muziek, film en literatuur zijn steeds het uitgangspunt voor onorthodoxe, metafysische onderzoeken naar armoedetoerisme, gevangenisstraf, zinloos geweld, abortus, de HBO-serie Girls, destructieve liefde en vastgeroeste ideeën over vrouwelijke kunstenaars.' - Publishers Weekly

In de bundel zijn verrassend gevarieerde verhalen samengebracht, die Jamison onafhankelijk van elkaar schreef. Om de grenzen van empathie te verkennen, buigt ze zich over een onderzoeksterrein dat zich uitstrekt van haar bijbaan als medisch acteur tot de loodzware Barkley Marathons en het drugsgeweld aan de grens met Mexico. Jamison imponeert binnen deze decors met haar genadeloze zelfonderzoek. 

Opzij

Examens in empathie is een werk van onvoorstelbaar plezier en onvoorstelbare pijn. Leslie Jamison schrijft zo intelligent, zo meelevend en zo fel, verbazingwekkend dapper. Origineel, creatief en filosofisch – dit is het essay op zijn best.

Eleanor Catton , winnaar van de Man Booker Prize 2013

Een virtuoos manifest van menselijke pijn… Jamison naait intellect en emotie aan elkaar met de finesse van een gerenommeerd chirurg… Het resultaat is een handboek voor het humaniserend aspect van empathie.

NPR

Jamison schrijft met sobere precisie en ongewone gevoeligheid… Haar inzichten zijn zowel indringend als poëtisch.

The New Yorker

Een van de sterkste en origineelste nieuwe stemmen in de literatuur van het afgelopen jaar.

The New York Times Book Review

Interview met Leslie Jamison

Leslie Jamison in gesprek met LA Review of Books over Examens in empathie

Leslie Jamison in People's Place voor het John Adams Institute

Dit boek maakt je een beter mens, zo schreven literaire critici over Examens in empathie, de essaybundel van de jonge Amerikaanse schrijfster Leslie Jamison. In haar stukken staat één vraag centraal: Hoe kun je werkelijk met een ander meevoelen? In de Verenigde Staten werd haar boek unaniem lovend ontvangen. Op uitnodiging van The John Adams Institute gaat ze over haar stukken en ervaringen in gesprek met Ellen de Bruin (NRC Handelsblad).