Boeken - Boek

Euforie

Lily King


Paperback, 304 p.
ISBN: 9789048825295 | € 19.99 | 02-03-2015
Ebook | ISBN: | € 9.99

Een zinderende, fijnzinnig gecomponeerde roman over drie jonge antropologen die in het woeste landschap van Nieuw-Guinea verwikkeld raken in een hartstochtelijke driehoeksverhouding die een bedreiging zal vormen voor hun vriendschap, hun carrière en uiteindelijk zelfs voor hun leven.
Andrew Bankson, een jonge Engelse antropoloog, doet al een paar jaar in zijn eentje veldwerk bij de Kiona, een stam die aan een rivier in het territorium Nieuw-Guinea (het tegenwoordige Papoea Nieuw-Guinea) leeft. Bankson gaat gebukt onder herinneringen aan zijn jong overleden broers en is in zijn werk steeds gefrustreerder en eenzamer geworden. Hij heeft een mislukte zelfmoordpoging achter de rug als hij bij toeval twee collega's ontmoet, Nell Stone en haar cynische, wispelturige Australische echtgenoot Fen.
Nell Stone heeft naam gemaakt met een beroemd maar controversieel boek. Ze is op zoek naar een nieuw hoogtepunt in haar carrière en naar liefde in haar kinderloos gebleven huwelijk. Nell en Fen zijn net ontkomen aan de bloeddorstige Mumbanyo en smachten ondanks Nells slechte gezondheid naar nieuwe ontdekkingen. Als Bankson even buiten het leefgebied van de Kiona een nieuwe stam voor hen opspoort, de kunstzinnige, door vrouwen gedomineerde Tam, ontketent hij daarmee een intellectuele en romantische vuurzee tussen het drietal die al snel niet meer te beheersen is.
Met Euforie, geïnspireerd op gebeurtenissen uit het leven van de baanbrekende antropologe Margaret Mead, legt Lily King haar meesterproef af. Het is een meeslepend verhaal over hartstocht, bezitsdrang, opofferingsgezindheid en de euforie van nieuwe ontdekkingen, dat zich afspeelt in het interbellum en dat ook een indringend beeld geeft van de antropologie in haar primitieve hoogtijdagen.

'Een scherp geobserveerd, intelligent en prachtig geschreven verhaal over de strijd tussen ego's en hun verlangens in een exotische, dreigende entourage - een driehoeksverhouding in extremis.' - The New York Times Book Review

Een scherp geobserveerd, intelligent en prachtig geschreven verhaal over de strijd tussen ego’s en hun verlangens in een exotische, dreigende entourage – een driehoeksverhouding in extremis.

The New York Times Book Review

Een juweel van een boek – een adembenemend verhaal dat je vast in zijn greep houdt.

Kirkus Reviews

In Euforie legt Lily King de intellectuele honger en brandende passie van drie antropologen bloot – die even complex, meedogenloos en wreed zijn als de culturen die zij bestuderen. Een flonkerend geschreven boek. 

Alice Greenway

Bij het volbrengen van deze dramatische nieuwe krachttoer put King uit dezelfde kwaliteiten die haar drie vorige romans zo helder en boeiend maakten. [...] Schreef King eerder altijd afstandelijk over heftige emoties, hier weet ze de vuurgloed van het hevige verlangen van een man naar een vrouw zo intens voelbaar te maken dat onze kijk op onszelf erdoor veranderd wordt.’ 

Washington Post

In Euforie gunt Lily King ons een blik in het leven van primitieve culturen – een wereld even woest en boeiend als die in Conrads Heart of Darkness, waar obsessies een kookpunt bereiken en waar het leven van drie gevaarlijk aan elkaar overgeleverde antropologen voorgoed zal veranderen. Ik heb het met open mond en kloppend hart gelezen. 

Paula McLain