Boeken - Boek

Niets is waar en alles is mogelijk

Peter Pomerantsev


Paperback, 288 p.
ISBN: 9789048825530 | € 19.99 | 09-02-2015
Ebook | ISBN: | € 9.99

Beroepsmoordenaars met een kunstenaarsziel, excentrieke toneelregisseurs zich als marionetten van het Kremlin laten gebruiken, suïcidale topmodellen, Hells Angels die zich kruisridders wanen en oligarchen die de revolutie preken: welkom in het glinsterende, surrealistische hart van het eenentwintigste-eeuwse Rusland.
Het is een wereld die bulkt van nieuw geld en nieuwe macht en die zo snel verandert dat alle banden met de werkelijkheid verbroken zijn. Hij wordt bestierd door een dictatorschap dat veel subtieler is dan dat van de twintigste eeuw en dat in rap tempo het Westen naar de kroon steekt.
Wanneer de Britse schrijver en producent Peter Pomerantsev in de zinderende wereld van de Russische televisie duikt, krijgt hij toegang tot alle corrupte hoeken en gaten van een land dat politiek en ethisch in een gapend gat lijkt te zijn verdwenen.
In rokerige kamertjes ontmoet hij propagandagoeroes die de spil vormen van de Russische mediamachine. Hij gaat op onderzoek uit in Siberische maffiastadjes en bezoekt salons van superrijke Russen in Londen en de VS. Naarmate het Poetin-regime agressiever wordt, graaft Pomerantsev dieper in de rotheid van het systeem.
Niets is waar en alles is mogelijk is een duizelingwekkend, scherpzinnig verhaal dat de lezer een onvergetelijke reis biedt door een land dat in sneltreinvaart van de decadentie naar de waanzin suist.
Pomerantsev geldt als een van de best ingevoerde, scherpste waarnemers van het nieuwe Rusland. In Kiev geboren, in Engeland opgegroeid, vertrok hij begin 2002 voor tien jaar naar Moskou, waar hij voor de explosief groeiende televisie- en filmindustrie werkte. Zijn baan gaf hem unieke toegang tot zowel de Russische onderwereld als de rijke elitie in Moskou, Londen en het Westen.

'Een virtuoos boek: een combinatie van messcherpe analyses en schitterend opgetekende, uit het leven gegrepen scènes en verhalen. Pomerantsev heeft een ragfijn gevoel voor het absurde. Hij maakt het absurde begrijpelijk en het begrijpelijke absurd - een machtig wapen bij het doorgronden van het bizarre nieuwe Rusland.' Joris Luyendijk

'Alleen in Moskou leken ze op hun plaats, een stad die op volle toeren draait en zo snel verandert dat alle gevoel voor realiteit erdoor verloren gaat, waar jongetjes in een mum van tijd miljardair worden.'

Download PDF

'Niets is waar en alles is mogelijk gaat over de harde feiten van het moderne Rusland, met name de schimmige kanten daarvan: corruptie, het nieuwe geld, machtsspelletjes en wetteloosheid. Peter Pomerantsev beschrijft deze ontluisterende wereld beeldend en persoonlijk. Hij behandelt de problematiek aan de hand van persoonlijke ontmoetingen met, en ontboezemingen van de meest uiteenlopende personages (beroepsmoordenaars, suïcidale topmodellen, onbetrouwbare oligarchen), waardoor het spannende lectuur wordt. (...) Bikkelharde en beklemmende verhalen zijn het, stuk voor stuk kleine nachtmerries, zelden met goeie afloop.'

Esquire

Een virtuoos boek: een combinatie van messcherpe analyses en schitterend opgetekende, uit het leven gegrepen sc̬nes en verhalen. Pomerantsev heeft een ragfijn gevoel voor het absurde. Hij maakt het absurde begrijpelijk en het begrijpelijke absurd Рeen machtig wapen bij het doorgronden van het bizarre nieuwe Rusland.

Joris Luyendijk

Een indringend portret van het nieuwe Rusland met al zijn corruptie, eigenzinnige macht en vlagen van onvergetelijke, poëtische schoonheid. Ik kon het niet wegleggen.

Tina Brown

Schokkend, origineel en ronduit meeslepend. Pomerantsev neemt ons mee naar het ranzige, rotte hart van post-Sovjet-Rusland: een verdorven gangsterstad, een gevangenis waar mensen naar willekeur worden opgesloten – plaatsen die we zonder zijn borende blik nooit te zien zouden krijgen. Het is het verhaal van een man die de plaats door en door kent, opgetekend in even liefdevolle als verontrustende bewoordingen.

Tunku Varadarav, voormalig redacteur van Newsweek, onderzoeker aan het Hoover Instituut van Stanford University

Peter Pomerantsev schrijft over een land dat in de ban is van illusies en geld, en over de gevaarlijke, amorele kern die onder het oppervlak schuilgaat. Een prikkelend en beangstigend boek.

Anne Applebaum, auteur van Goelag en winnaar van de Pulitzerprijs voor non-fictie