Boeken - Boek

In het licht van wat wij weten

Zia Haider Rahman


Paperback, 592 p.
ISBN: 9789048824410 | € 19.99 | 04-05-2015
Ebook | ISBN: 9789048824427 | € 9.99

Londen, september 2008, een zonnige ochtend, een fraai huis in South Kensington. De bewoner ervan is investeringsbankier. Hij nadert de veertig, zijn carrière staat op springen, zijn huwelijk is in het slop geraakt. Aan de deur van zijn huis meldt zich een onverwachte bezoeker, een man van een jaar of vijftig, afkomstig uit Zuidoost-Azië, zo lijkt het, morsig gekleed.
Het duurt even voor de bankier in hem zijn verloren vriend Zafar herkent, in zijn studietijd al een briljant wiskundige, die jaren geleden onder vreemde omstandigheden van de aardbodem verdween. Eenmaal binnen begint Zafar aan het verhaal dat duidelijk maakt waarom hij is teruggekeerd: om een bekentenis af te leggen van verbijsterende proporties.
Wat volgt is de geschiedenis van twee gezworen kameraden, die onafscheidelijk zijn totdat de een de ander verraadt. Hun gesprek dat in de intimiteit van de huiskamer begint, vertakt zich over de hele wereld. Het is een odyssee van mensen die worstelen met onwrikbare verschillen in klassen, standen en culturen, tegen de achtergrond van tumultueuze continenten en een economische crisis.
In het licht van wat wij weten gaat over bijna alles wat onze tijd definieert. Het gaat over wiskunde, filosofie, ballingschap, oorlog, geld, speculatie, hebzucht, geopolitiek, islamitisch terrorisme, westers paternalisme, financiële crisis.
De geschiedenis van Zafar en zijn vriend voert ons naar New York, Kabul, Londen, Islamabad, Bangladesh, Wall Street, Oxford. Het is een wervelend, schokkend en soms ontluisterend epos over de grote thema's van het leven: liefde, afkomst, bezit, klasse, oorlog, geloof, dood - en met het eeuwenoude verhaal van de band tussen vrienden en geliefden en het verraad van de een tegenover de ander.
In het licht van wat wij weten is in de literaire pers jubelend onthaald en vergeleken met grote boeken uit de wereldliteratuur.

'Dit is het boek dat Jonathan Franzens Freedom had moeten zijn, maar niet was - een briljante ontrafeling van de wereld na 9/11, een episch verhaal, politiek, persoonlijk en intens ontroerend.' - The Observer

Een debuut dat door het brede spectrum aan verteltechnieken, van emotiobeel tot zakelijk en van essayistisch tot dramatisch, laat zien welk een grandioos speelveld de romanvorm biedt.

De Gelderlander

‘Niet voor niets komt de Onvolledigheidsstelling van de wiskundige Kurt Gödel al vrij vroeg in het boek aan de orde. De stelling lijkt voor Zafar op veel meer dan alleen zijn wiskundige belangstelling invloed gehad te hebben. Met het verhaal van zijn ooit zo trouwe vriend Zafar neemt de naamloze verteller in In het licht van wat wij weten van Zia Haider Rahman de lezer mee naar vele uithoeken van de wereld. Een boek om helemaal in onder te duiken, waarin de persoonlijke verhouding tussen de twee én de complete wereldpolitiek van deze eeuw voorbij komen. Een boek dat in elke boekenkast thuishoort!’

Algemeen Dagblad

'Dit is zo'n boek waar je een week vrij voor wil nemen'

Boekenpanel DWDD

'Ben er helemaal van in de ban. Magisch!!'

Petra van Dalen, Boekhandel Praamstra

Buitengewoon overtuigend en onrustbarend. 

The Guardian

In het licht van wat wij weten is een roman van grote visie, bruisend van ideeën, en geschreven in sterk, gedurfd en onberispelijk proza. Wie is de echte erflater van zulke grootheden als George Orwell en V.S. Naipaul? Het is Zia Haider Rahman.

Richard McCann

Een formidabele en aangrijpende roman… Dit is een debuut om met een buiging te verwelkomen.

Norman Rush

Dit is het boek dat Jonathan Franzens Freedom had moeten zijn, maar niet was – een briljante ontrafeling van de wereld na 9/11, een episch verhaal, politiek, persoonlijk en intens ontroerend.

The Observer

Een briljante roman. 

The New York Times

Getipt door DWDD / Zia Haider Rahman in De Balie

 

Maarten 't Hart over In het licht van wat wij weten

 

Zia Haider Rahman te gast in De Balie

 Op 17 september 2015 waren Zia Haider Rahman en Tommy Wieringa te gast in De Balie in Amsterdam. Tijdens het interview leest Rahman een stuk voor uit eigen werk.

  • Winnaar Ranald MacDonald Prize 2016