Boeken - Boek

Oorlog en bezetting

David Barnouw


Gebonden, 224 p.
ISBN: 9789048826643 | € 25.00 | 11-05-2015
Ebook | ISBN: 9789048826650 | € 9.99

70 jaar na de bevrijding van Nederland opent het NIOD de schatkamers van haar archief

De lotgevallen van Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn beschreven en verbeeld in talloze boeken, films, documentaires, artikelen en radio- en televisie-uitzendingen. Maar niet eerder werd de bewogen geschiedenis van vijf jaar oorlog in Nederland verteld aan de hand van topstukken uit het niod-archief: authentieke documenten, brieven, telegrammen, proclamaties, dagboekaantekeningen – de meest sprekende, zwijgende getuigen van vijf jaar oorlog en bezetting.

Voor dit bijzondere boek heeft het niod, het Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust – en Genocidestudies, de schatkamers van haar omvangrijke archief geopend. Uit die indrukwekkende collectie heeft David Barnouw, oorlogsdeskundige, auteur en voormalig onderzoeker van het niod, meer dan 100 documenten gekozen die het verhaal over Nederland in de oorlogsjaren 1940-1945 vertellen en laten zien.

Oorlog en bezetting volgt de gebeurtenissen van mei 1940 tot mei 1945: van een Duits pamflet in Den Haag dat oproept om het vechten te staken, tot een Nederlands affiche op Texel tegen het kaalknippen van vrouwen of meisjes. Het gaat over de Duitse bezetter en zijn handlangers, over burgemeesters en verzetsmensen, over collaboratie en verraad, over de Jodenvervolging, over aanslagen en represailles, over het leven in Nederland en over de Nederlanders in Londen, over spionage en draconische Duitse straffen, over de hongerwinter en over de bevrijding. En het gaat over slachtoffers, daders, helden en gewone mensen.

De zorgvuldig gereproduceerde archivalia en de verhelderende, soms aangrijpende teksten leveren een uniek boek op – een ongemeen boeiende publieksuitgave – een collectors item bij de 70ste herdenking van Nederland in de Tweede Wereldoorlog dat in geen boekenkast mag ontbreken.