Boeken - Boek

Kind, beloof me dat je de kogel kiest

Florian Huber


Paperback, 320 p.
ISBN: 9789048829439 | € 19.99 | 27-01-2016
Ebook | ISBN: 9789048829446 | € 9.99

Een confronterend boek over een onderwerp waarover decennialang werd gezwegen.

Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door het hoofd. Op hetzelfde moment begaven zich tijdens het binnentrekken van het Rode Leger in het stadje Demmin honderden mensen naar rivieren en bossen om zich daar van het leven te beroven. Hele families werden weggevaagd, ouders doodden hun kinderen. Demmin is slechts één van de vele voorbeelden: in het hele land werden duizenden mensen bevangen door de zelfmoordepidemie.
Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven, verslagen en herinneringen, en gaat vooral over de ondergang van gewone mensen. De massazelfmoorden van 1945 zijn tot op de dag van vandaag een verdrongen hoofdstuk in de contemporaine geschiedenis. Vele tientallen jaren lang had niemand ook maar enige belangstelling voor het psychisch lijden van de achterblijvers en naaste verwanten.
De reden voor zowel de zelfmoordgolf als het zwijgen, verdringen en vergeten was dezelfde: een vlucht voor het onverdraaglijke. De diepere oorzaken waren echter weggestopt in het binnenste van de Duitsers, die twaalf jaar in een emotionele uitzonderingstoestand hadden geleefd.
Florian Huber belicht het verhaal van de gemoedsgesteldheid en gedachtewereld van de mensen in het Derde Rijk aan de hand van historische verslagen en onderzoek van hun geestesgesteldheid - een fascinerende blik in de gevoelens van eenvoudige mensen die hun ondergang tegemoet gingen.

Tegen de ochtend kwamen we weer bij een stad. Demmin.


Helemaal aan het einde van de kaarsrechte laan tekende zich in de schemering het silhouet van een machtige kerktoren af. De richtingslijn van de straatweg en de haag van esdoorns aan weerszijden ervan leidden de blik naar de torenspits, die ragfijn in de hoogte stak. Een incisie in een zachtroze hemel die met een scheermes in zijdepapier leek te zijn gesneden. Slank en krachtig, filigraanfijn en stevig tegelijk. Voor het eerst vonden de ogen van Irene Bröker houvast in de gelijkvormigheid van het laagland. Ze hoefde nu alleen maar recht daarop aan te sturen.

Download PDF

'Huber focust op een handvol figuren en weet de spanning adembenemend in de tegenwoordige tijd te brengen.'

Nederlands Dagblad

'Hubers boek is ijzingwekkend en beknopt in zijn analyse.' 

Trouw

'Huber schrijft voelend over zijn hoofdpersonen, zonder hun keuze ter vergoelijken of te relativeren, en zonder de grote grote historische vraagstukken uit het oog te verliezen, zoals in de Nederlandse 'literaire geschiedschrijving' vaak gebeurt.'Hij bedrijft literaire geschiedschrijving in de ware zin des woords: mensen tonen in al hun gelaagdheid en innerlijke tegenstrijdigheid.'

NRC Handelsblad
‘Zelden zo indrukwekkend beschreven. Waar de geschiedschrijving overtuigt door zijn liefde voor jaartallen en nuchtere feiten, kiest Huber voor het historische verslag, literaire non-fictie op haar best. Op een toon alsof hij een straatballade voordraagt, vergezelt hij gewone mensen door de maalstroom van gebeurtenissen’
Süddeutsche Zeitung
‘Historicus Huber legt feilloos bloot hoe angst en terreur tot een massale wanhoopsdaad kunnen leiden.’
Daily Mirror
‘Een aangrijpend relaas over hoe het tragisch lot gewone mensen treft.’
ZDF
‘De psychische verwoesting heeft ver om zich heen gegrepen. Huber heeft meesterlijk de zelfbegoocheling blootgelegd die tot deze catastrofe heeft geleid.’
Frankfurter Allgemeine Zeitung
‘Indrukwekkende reconstructie van een ongehoord  menselijk drama.’
Neue Zürcher Zeitung

Florian Huber geïnterviewd voor SRF kultur en Das Erste

Bekijk hier ook het prachtige item van Das Erste over Kind, beloof me dat je de kogel kiest. Florian Huber bezoekt het dorpje Demmin, gelegen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en vertelt over de tragedie die zich in het dorpje voltrok aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.