Boeken - Boek

Kissinger

Niall Ferguson


Gebonden, 1152 p.
ISBN: 9789048830145 | € 59.99 | 22-10-2015
Ebook | ISBN: | € 19.99
Vertaling: Het Vertaalcollectief

Geen Amerikaans staatsman werd ooit zo bewonderd of gehaat als Henry Kissinger - ook wel bekend als 'de onmisbare man'. Iedere president, van Kennedy tot Obama, won tot nu toe zijn advies in. Zijn tegenstanders schilderen hem echter af als amorele, ijskoude aartsrealist. In dit eerste deel van zijn meesterlijke tweedelige biografie - gebaseerd op Kissingers tot dusver gesloten privé-archief en documenten uit ruim tweehonderd andere archieven in de hele wereld - rekent briljant historicus Niall Ferguson voorgoed af met dit beeld.

De eerste helft van Kissingers leven wordt doorgaans samengevat als het schoolvoorbeeld van de Amerikaanse droom. Hij kwam als joodse vluchteling uit het Duitsland van Hitler naar Amerika, maar klom uiteindelijk op tot adviseur in het Witte Huis. In Kissinger - De idealist laat Ferguson zien dat Kissinger al opmerkelijke prestaties leverde ver voordat hij door Nixon tot Nationaal veiligheidsadviseur werd benoemd: als soldaat in de Slag om de Ardennen, als een van de bevrijders van een concentratiekamp, als ondervrager van nazi's en als student aan Harvard.

Kissinger - De idealist is het verhaal van een van de voornaamste strategische denkers in de VS. Deze biografie is tevens een politieke Bildungsroman waarin wordt beschreven hoe Kissinger adviseur en vertrouweling werd van een man die hij altijd had verafschuwd. Niall Fergusons verslag van een uitzonderlijke levensloop werpt een nieuw licht op een tumultueuze periode uit de wereldgeschiedenis: de Koude Oorlog.

'Henry Kissinger (92), Nobelprijswinnaar voor de vrede maar oologsmisdadiger in de ogen van mensen als William Shawcross en Christopher Hitchens, heeft al vele pennen in beweging gebracht. Aan die reeks boeken heeft Niall Ferguson nu een magistrale studie toegevoegd.'

Elsevier (vijf sterren)
‘Deze verfrissende, originele biografie berust op nauwgezette research en leest als een roman. Een heerlijk boek!’
Joseph S. Nye Jr., Distinguished Service Professor aan Harvard
‘Een uitzonderlijk werk over de meest vooraanstaande wetenschapper, staatsman en strateeg van onze tijd, geschreven door een van de beste historici van dit moment. Een onmisbaar boek.’
John Lewis Gaddis, Yale University

‘Een meesterwerk.’

James A. Baker III, 61ste minister van Buitenlandse Zaken van de VS
‘Een heldere schrijfstijl en een magnifiek onderwerp… een leesavontuur waar je wat van opsteekt.’
George P. Schultz, de 60ste minister van Buitenlandse Zaken van de VS
‘Een geweldige biografie en een must read voor iedereen.’ 
Condoleezza Rice

Charlie Rose interviewt Niall Ferguson over Kissinger, De idealist