Boeken - Boek

Alter ego's

Mark Landler


Paperback, 480 p.
ISBN: 9789048830602 | € 24.99 | 23-05-2016
Ebook | ISBN: 9789048830619 | € 9.99

Mark Landler werkte ruim zes jaar als Witte Huis-correspondent voor The New York Times. In Alter ego'sportretteert hij de twee boeiendste figuren in het machtigste land ter wereld en beschrijft hij hoe de aankomende aardverschuiving in de Amerikaanse buitenlandse invloed na de verkiezingen bepalend zal zijn voor het komende decennium. Het boek is gebaseerd op een groot aantal persoonlijke gesprekken en interviews met zowel Obama als Clinton, geroddel uit Air Force One en geïmproviseerde beleidsuitspraken.
Alter ego's kijkt mee met de speeches, de discussies in de Situation Room en de lunches aan een picknicktafel waar Obama en Clinton met hun opties worstelden. Hun relatie groeide voorzichtig van politieke rivaliteit via koele beleefdheid naar iets wat veel wegheeft van vriendschap. De lezer krijgt een inkijkje in de kringen van adviseurs, vrienden en volgelingen van Obama en Clinton - mensen die er niet of nauwelijks in slaagden hun ambities te dwarsbomen of de bittere nasleep van de gedenkwaardige democratische voorverkiezingen in 2008 te boven te komen.
Landler beschrijft de rivaliteit tussen deze twee pioniers, die zich beiden bewust zijn van hun historische bestemming maar de manier waarop Amerika zich als grootmacht in de wereld dient te manifesteren fundamenteel anders benaderen. Alter ego's is verplicht leesvoer voor iedereen die de nalatenschap van Barack Obama of de belofte van Hillary Clinton wil begrijpen.

Barack Obama stapte onverwacht de persruimte van Air Force One binnen. We zaten hoog boven de Zuid-Chinese Zee, onderweg van  Zuid-Korea naar Maleisië. De president was niet iemand die zomaar de persruimte binnenstapte. Meestal bewaarde hij dit soort ontmoetingen voor de terugreis naar Washington, als hij tegenover journalisten off the record nog eens de resultaten van zijn reis overdacht. Dus toen hij die middag van 26 april 2014 verscheen, midden in een reis van een week door Azië, was er duidelijk iets aan de hand. De president droeg een blauw shirt met open kraag en een grijze sportbroek, maar keek niet erg vrolijk. Hij schudde de journalisten die die dag aan boord waren de hand: verslaggevers van de vier belangrijkste persagentschappen, een network producer van CBS News en een correspondent van de Los Angeles Times. Voordat hij bij de derde rij stoelen was, waar ik met mijn uitgestoken hand stond, draaide de president zich om, keerde terug naar het voorste deel van de cabine en ging, armen over elkaar, voor een grijs schot staan, naast een flikkerend televisiescherm.

Download PDF

'Alter ego's is een uitstekend boek over het Amerikaanse buitenlandbeleid van de afgelpoen zeven jaar. Het is blij vlagen hard maar geeft indien mogelijk ook bredere perspectieven weer. Het boek toont aan hoe en waarom internationale betrekkingen worden gevormd en onderhouden, en staat vol met fly-on-the-wall-anecdotes. (...) Er is bijna geen beter boek te schrijven over de wereldvisie van de regering-Obama.'

The Washington Post

'Alter ego's is Mark Landlers levendige en informatieve beschrijving van de relatie tussen Obama en Clinton.'

New York Times

'Als gedetailleerd overzicht van acht jaar Amerikaanse buitenlandpolitiek is dit boek heel interessant. Het biedt een goed overzicht van de diplomatieke schaakborden en slagvelden die de nieuwe president(e) zal erven. Het laat ook veel zien van de werking van de regering Obama, die zich vooral verlaat op zijn kleine kring getrouwen.'

NRC Handelsblad

Mark Landler bij Politics and Prose

 

Mark Landler bij Face the Nation over Alter ego's

 

Mark Landler bij Face the Nation over Alter ego's