Boeken - Boek

De tijd van het genie

A.C. Grayling


Paperback, 448 p.
ISBN: 9789048832750 | € 24.99 | 06-04-2016
Ebook | ISBN: 9789048832767 | € 9.99

De zeventiende eeuw behoort tot de belangrijkste en meest bewogen perioden uit de westerse geschiedenis: het tijdperk van geniale denkers als Descartes, Spinoza, Newton en Hugo de Groot, waarin de wetenschap voorgoed veranderde, rede de overhand kreeg over traditie, de rechten van het individu werden erkend en het menselijk denken een nieuwe, beslissende ontwikkeling doormaakte.
Van dit wonderbaarlijke tijdperk in onze geschiedenis maakt A.C. Grayling in dit boek een briljante reconstructie en hij wekt de belangrijkste vertegenwoordigers van de zeventiende-eeuwse intelligentsia opnieuw tot leven: de grootheden op het gebied van wetenschap, recht, literatuur, filosofie, muziek - Shakespeare, Monteverdi, Galilei, Rembrandt, Locke, Newton, Vermeer, Hobbes, Milton, Cervantes en vele anderen.
Met De tijd van het genie heeft Grayling, befaamd historicus en filosoof, een sprankelende kroniek afgeleverd van een door oorlogen geteisterde episode, waarin Spanje en het Heilige Romeinse Rijk in verval raakten - en waaruit Engeland en De Nederlanden als supermachten oprezen. En waarin kunst, wetenschap en literatuur bloeiden als nooit tevoren.

Naar het universum kijken


Als je naar buiten loopt, op een warme heldere avond, en omhoogkijkt, wat zie je dan?
Stel je eens voor hoe je die vraag vierhonderd jaar geleden zou hebben beantwoord. Wat zagen de mensen toen, starend naar de sterren? Het is opmerkelijk dat, terwijl ze dezelfde dingen bekeken, ze toch een ander universum zagen, met volledig andere betekenissen, zowel op zichzelf als voor hen persoonlijk. Dit kenmerkt een veelbetekenend feit: dat het denken – de tijdgeest, het wereldbeeld – van onze meest hoogopgeleide en weldenkende voorvaderen aan het begin van de zeventiende eeuw nog altijd fundamenteel in lijn stond met dat van hun eigen klassieke en middeleeuwse voorgangers; maar aan het einde van de eeuw was het modern geworden. Dit opvallende feit toont aan dat de zeventiende eeuw een zeer bijzondere periode in de menselijke geschiedenis is. Het is in feite hét tijdvak in de geschiedenis van het menselijk denken. Op de volgende pagina’s zal ik deze grote bewering pogen te staven.

Download PDF

'Een nieuw prikkelend succes van Grayling' 

Kirkus Reviews

'Graylings schrijfstijl is compact en academisch, maar zijn boek is ondanks dat zeer informatief en doordacht.'

Publishers Weekly

'Graylings stelling in dit zeer interessante boek is eigenlijk heel simpel.'

The Scotsman

'Grayling schreef een enerverende geschiedenis over denken en durven denken... De tijd van het genie is een vurig pleidooi voor het toelaten van systematische twijfel en het al even systematisch onderzoeken en blijven onderzoeken van fundamentele vragen.'

Trouw

Interview met A.C. Grayling

Claire Lomas interviewed British philosopher A. C. Grayling today in the latest of our "The Truth According To" series. They spoke about his life growing up, his notable works and the college he set up in London.