Boeken - Boek

Voorbij de grenzen

Rudi Meulemans


Paperback, 320 p.
ISBN: 9789048832446 | € 19.99 | 11-02-2017
Ebook | ISBN: 9789048832453 | € 9.99

Een fascinerende en persoonlijke zoektocht naar een verborgen schrijversleven in Amerika

De Amerikaanse schrijver Glenway Wescott (1901-1987) was bevriend met E.M. Forster, Truman Capote, Jean Cocteau, Isadora Duncan, Henri Matisse en William Somerset Maugham. Naast zijn levensgezel Monroe Wheeler (directeur van het Museum of Modern Art) had hij verschillende geliefden, onder wie de fotograaf George Platt Lynes en dokter Alfred Kinsey, met wie hij de grenzen van de seksualiteit verkende.

In zijn jeugd publiceerde Wescott drie bestsellers en daarna niets meer. Nochtans bleef hij zijn hele leven schrijven. Zijn dagboeken, brieven en losse notities worden bewaard in de Beinecke Library van Yale University. Daar gaat Rudi Meulemans naar hem op zoek.

Voorbij de grenzen is het verslag van een fascinerende literaire pelgrimage, maar ook een intiem portret van het literaire en artistieke leven in het Amerika van voor en na de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg gaat Meulemans steeds meer affiniteit voelen met de overleden schrijver. Is een vriendschap over de dood heen mogelijk?

Onderweg van Brussel naar New York wentel ik mij in het door de luchtvaartmaatschappij verstrekte rode dekentje. De piloot kondigt hevige turbulentie aan. De Spaans uitziende dame naast mij haalt een rozenkrans tevoorschijn. Ze begint te bidden. Ik zoek troost in de muziek die mijn geliefde voor mij gedownload heeft op mijn iPad. Ik reis naar Yale University in New Haven, waar ik in de Beinecke Rare Book & Manuscript Library de Glenway Wescott Papers wil inkijken.
 
De eerste keer dat ik de naam Glenway Wescott tegenkwam, was in een essay van Susan Sontag over zijn roman The Pilgrim Hawk (1940). Sontag vraagt zich af waarom het boek veronachtzaamd wordt. Haar essay ‘Where the Stress Falls’ begint met de woorden:
 
Deze grote Amerikaanse roman (…) opent met de stem van de herinnering, dat wil zeggen, met de stem van de onzekerheid.
 
Kort daarna las ik zelf The Pilgrim Hawk. De onzekerheid, gebaseerd op de onbetrouwbaarheid van de herinnering, is een aspect van een sensibiliteit die ik herkende. Het is een manier van kijken naar de wereld die mij vertrouwd is. Net zomin als ik, is Glenway Wescott iemand van het grote gebaar of de grote woorden. Hij schrijft met een bijzondere aandacht voor details en met onvoorwaardelijk mededogen. Ik voelde mij meteen thuis bij hem. Ik wilde meer te weten komen.

Download PDF

'Dit is veel meer dan een boek vol erotische en intellectuele spanning. Voorbij de grenzen gaat over de herinnering, over de reconstructie ervan en hoe we ons daarin wentelen, maar ook het wantrouwen dat ze moet oproepen. Dit is een boek over de opwinding van het archiefwerk, over zelfgekozen eenzaamheid, over de geschiedenis van de homo-emancipatie. Maar ook over kleine dingen als het feitsjisme van schriftjes, het gebruik van hoofdletters, zelfs de restauratie van het Lam Gods. (...) Voorbij de grenzen leest als een ode aan de ondoorgrondelijkheid van menselijke relaties.' *****

De Standaard

'Rudi Meulemans schetst een fascinerend beeld van een verdwenen maatschappij en de schrijver verweeft moeiteloos en haast nonchalant zijn eigen geschiedenis met die van de vergeten auteur Glenway Wescott. De manier waarop twee tijden, twee levens, twee liefdes met elkaar verstrengeld raken spreekt enorm tot de verbeelding. Dit is het soort boek dat ik graag lees.'

Toine Susijn, BOEKHANDEL DEKKER V.D. VEGT

'Na het lezen van Voorbij de grenzen heb ik er twee literaire helden bij. Meulemans schrijft zo empathisch en inspirerend over Glenway Wescott en zijn vriendengroep dat ik én veel meer wil lezen uit die periode én ander ben gaan denken over ware liefde en echte vriendschap. Prachtig.'

Edith Vroon, LINNAEUS BOEKHANDEL