Boeken - Boek

Een meisje is maar half af - midprice

Eimear McBride


Paperback, 256 p.
ISBN: 9789048835034 | € 12.50 | 08-06-2016
Ebook | ISBN: 9789048824274 | € 9.99

Een van de meest bekroonde debuutromans van de afgelopen jaren nu in midprice.

Een meisje is maar half af is het ontroerende en aangrijpende verhaal over de relatie van een jonge vrouw met haar broer – een liefdesgeschiedenis, maar een die overschaduwd wordt door de hersentumor waaraan de jongen sinds zijn jeugdjaren lijdt.

Wie deze roman leest, nestelt zich, tegen wil en dank, in het hoofd van de vertelster en maakt haar geschiedenis uit de eerste hand mee: de dood van haar grootvader, de fatale toestand van haar broer en de reeks anonieme seksuele uitspattingen waarmee ze zichzelf straft.

Eimear McBride vertelt het verhaal in korte, heftige zinnen en flarden – vaak onaf, maar met het bedwelmende ritme van goede muziek. Het leverde de auteur vergelijkingen op met het werk van Beckett en Joyce.

McBrides debuutroman behandelt de klassieke thema’s uit het leven en uit de literatuur: familie, dood, seks en eenzaamheid. Het lezen ervan is een verontrustende ervaring, maar ook een openbaring. Een meisje is maar half af is een onvergetelijke roman.

Voor jou. Je krijgt binnenkort. Jij mag een naam bedenken. Wat jij nu zegt draagt ze haar hele leven met zich mee. Mama ik? Ja jij. Laat je op bed vallen zeg ik. Heb je gedaan. En blijven liggen. Ze snijden in je. Wacht en uur en dag. Gangen door en trappen op. Gaat het? Ga nou zitten, zegt hij. Nee. Ik wil zegt ze. Ik wil mijn zoon zien. Dettolgeur in haar huid. Dweilt ruitvormige vloertegels allemaal even sterk. Je verbrandt je ogen als dat erin. Haar hart klopt. Boem boem boem. Let niet op mij ze gaat naar je kamer. Kijken. Jezus. Wat hebben ze gedaan? Jezus. Gal. Brandend tij. Sssst. Zit overal. Moeder. Ze huilt. Nee. O nee nee nee.

Lees verder

'Een van de meest bijzondere boeken van de afgelopen jaren.'

Wim Brands
‘Met Een meisje is maar half af slaagt Eimear McBride erin de Ierse roman opnieuw uit te vinden.’ ****
De Standaard
‘Het duurt even voor je als lezer tot de roman doordringt, je moet de taal van McBride echt veroveren. Het ritme vinden, de betekenis voelen. En dan, dan komt er een wereld tot je.’
Opzij
‘Het is die weerbarstige, ongrijpbare taal die Een meisje is maar half af
een literaire sensatie maakt.'
de Volkskrant
‘Wat dit boek zo krachtig maakt, is hoe de taal consequent dissociatie
weet op te roepen, en daarmee: trauma en duisternis.’  ****
Auke Hulst, NRC handelsblad

Eimear McBride talks about A Girl is a Half-formed Thing

 

  • Winnaar van de Baileys Women’s Prize for Fiction
  • Goldsmiths Prize
  • Desmond Elliott Prize
  • Irish Novel of the Year
  • Geoffrey Faber prize
  • Finalist voor de Folio Prize
  • Shortlist voor de Dylan Thomas Prize