Boeken - Boek

Maart 1917: op de rand van oorlog en revolutie

Will Englund


Paperback, 384 p.
ISBN: 9789048829545 | € 29.99 | 10-01-2017
Ebook | ISBN: 9789048829552 | € 9.99

Een fascinerend werk over de maand waarin de moderne wereld opnieuw gestalte kreeg

‘Wij zijn geen provincialen meer’, zei de Amerikaanse president Woodrow Wilson op 5 maart 1917. Het was de vooravond van Amerika’s deelname aan de Eerste Wereldoorlog, en de Russische autocratische macht was net in elkaar gestort. Het bleek een sleutelmoment in de wereldgeschiedenis. Niet alleen voor Rusland, maar ook voor Amerika.

Deze dramatische maand heeft krachten ontketend die nog steeds een stempel drukken op de wereld waarin we vandaag de dag leven. Rusland begon aan een traumatische eeuw, terwijl de Verenigde Staten voor het eerst de rol aannamen van wereldwijde brenger van democratie en vrijheid.

In Maart 1917 voert Will Englund ons met een prachtige stijl en een goudmijn aan historische bronnen mee langs alle grote thema’s van deze turbulente tijd: de groeiende macht van de Amerikaanse president, de Russische cultuur en politiek, de strijd tegen racisme en discriminatie en de opkomst van de jazzmuziek.
 

Je moet de bibliotheken zien die ze hier hebben, zei Nikolaj.
We zijn net van de boot gekomen, zei Leon.
Kom mee. Ze zijn gratis en de hele avond open.
We zijn al vanaf drie uur op.
Ze zijn fantastisch. Het is Amerika. Je zult het zien.
 
En dus deden ze dat. Leon en Natasja en hun twee jongens stonden op hun benen te zwaaien van vermoeidheid, maar hun eerste halte in de stad New York was een openbare bibliotheek in de buurt van Astor Place. Kijk eens waar de staat voor zorgt, zei Nikolaj. Denk je dat eens in!
 
Leon was Leon Trotski – revolutionair van beroep, ontkomen aan de klauwen van tsaristisch Rusland en achtereenvolgens uitgewezen door Oostenrijk , Frankrijk en Spanje. Nikolaj, die enkele maanden voor hem naar Amerika was gekomen, was Nikolaj Boecharin , de geestdriftige achtentwintigjarige redacteur van de revolutionaire krant Novy Mir (Nieuwe Wereld) die werd uitgegeven vanuit een herenhuis aan St. Mark’s Place. Eindelijk veilig, met een oceaan tussen hen en de grote oorlog die Europa sinds 1914 verscheurde, konden ze de revolutie in Rusland methodisch gaan voorbereiden. Die zou er komen, daaraan werd niet getwijfeld, maar er was nog heel veel te doen voordat ze er klaar voor waren. Het was januari 1917.

Lees verder

'Englund is een geweldige verhalenverteller en weet precies de tijdsgeest te vangen.'

Kirkus Reviews

'Journalistiek vakwerk.'

Matthijs van Nieuwkerk

'Een caleidoscopisch boek, waarin de lezer afwisselend wordt meegenomen naar Washington, Petrograd, New York, Butte, Moskou, Havana en vele andere plekken.'

NRC

'Uiterst gedetailleerd en meeslepend (...) Maart 1917 zindert tot vandaag door.'

Gazet van Antwerpen

Peter Vandermeersch in DWDD over Maart 1917