Boeken - Boek

De wintervesting: De sabotage van Hitlers atoombom

Neal Bascomb


Paperback, 448 p.
ISBN: 9789048833351 | € 24.99 | 09-01-2017
Ebook | ISBN: 9789048833368 | € 9.99

Een avontuurlijk spionageverhaal over de meest gedurfde sabotageactie uit de Tweede Wereldoorlog

Het is 1942. De nazi’s maken haast met de ontwikkeling van een atoombom. Ze hebben er de natuurkundigen voor, maar wat ze niet hebben is genoeg zwaar water, een noodzakelijk bestanddeel voor hun nucleaire plannen. Maar ze houden Noorwegen al twee jaar bezet en daarmee de Vemork-waterkrachtcentrale, een reusachtig industrieel complex dat aan de rand van een kloof ligt. Vemork is wereldwijd de enige leverancier van zwaar water.

De geallieerden weten één ding zeker: Vemork moet vernietigd worden. De Britse Special Operations Executive brengt een geniale wetenschapper en elf gevluchte Noorse commando’s bij elkaar, die met weinig meer dan parachutes, ski’s en machinepistolen Hitlers plannen voor een atoombom moeten saboteren.

De wintervesting is gebaseerd op uitgebreid onderzoek en nog niet eerder in de openbaarheid gebrachte dagboeken en brieven van de saboteurs zelf. Bascomb heeft een meeslepend en toegankelijk verhaal geschreven over een groep jongemannen die tot het uiterste moest gaan om de wereld van de vernietiging te redden.
 

Noorwegen onder Duitse bezetting, 27 februari 1943
 
De negen saboteurs bewogen zich in een zigzaglijn voort over de berghelling. De jonge mannen vertrouwden meer op hun instinct dan op het zwakke schijnsel van de maan. Ze laveerden door de dennenbosjes en doorkruisten het ruige, onregelmatige terrein dat bezaaid was met kuilen en dikke sneeuwbanken. Over hun Britse legeruniformen droegen ze witte camoufl agepakken, wat hun het aanzien van rondwarende bosgeesten gaf. Ze gleden geruisloos als spoken voort en de stilte werd alleen verbroken door het zoeven van hun ski's en zo nu en dan een tik van een stok tegen een stam. De warme, gestage wind die door het Vestfj orddal woei dempte zelfs die geluiden. Ze hoopten dat diezelfde wind uiteindelijk hun sporen zou wegblazen.
 
Op de route vanaf hun basishut werd het bos na 1,5 kilometer zo dicht dat ze genoodzaakt waren te voet verder te gaan. De jonge Noren maakten hun ski's los en hesen die op hun schouders. Het bleef een zware tocht. Ze waadden, gleden en klauterden door de dikke, natte laag sneeuw, bepakt met 16 kilo zware rugzakken vol materiaal en bewapend met machinepistolen, handgranaten, pistolen, explosieven en messen. Ze zonken onder hun uitrusting zo nu en dan tot aan hun middel weg in de sneeuw. Het duister, dat nog intenser werd toen de lage wolken voor de maan schoven, maakte het er niet gemakkelijker op.

Lees verder

'Bascomb, een Tweede Wereldoorlog-historicus en voormalig journalist, vertelt op aangrijpende wijze over een commandopoging om de Noorse Vemork-waterkrachtcentrale te vernietigen... Een fascinerend verslag over hoe een kleine groep Noren weigerde zich over te geven aan de wrede bezetting van hun land, en zo een belangrijke bijdrage leverde aan de geallieerde overwinning.'

Publishers Weekly

'Een spannend, grondig verslag... Met uitstekende karakters en indringende details over een minder bekend strijdtoneel. Dit is een prachtige aanvulling op het bestaande materiaal over de Tweede Wereldoorlog.'

Kirkus Reviews

'Een meeslepende WO-II thriller vol actie, waarin niets minder dan het lot van de aarde op het spel staat... Dankzij de flair en het inzicht in de geschiedenis waarmee hij schrijft, levert Bascomb hier een meesterwerk af. Van harte aanbevolen! '

Douglas Brinkley, auteur van The Great Deluge and Cronkite.

'Neal Bascomb levert met De wintervesting een betoverende geschiedschrijving.'

Martin Dugard, auteur van Into Africa