Boeken - Boek

Van Goghs oor

Bernadette Murphy


Gebonden, 344 p.
ISBN: 9789048830763 | € 24.99 | 13-07-2016
Ebook | ISBN: 9789048830770 | € 9.99

Op een trieste avond in de Provence in 1888 sneed Vincent van Gogh zijn oor af. Een daad die in de loop der jaren symbool is komen te staan voor zijn gekwelde geest. In Van Goghs oor onderzoekt Bernadette Murphy wat er zich die bewuste avond in Arles precies heeft afgespeeld en wat eraan is voorafgegaan.
Wat bracht de schilder op het hoogtepunt van zijn kunstenaarschap tot zo'n dramatische daad? Wie was de mysterieuze 'Rachel' aan wie Vincent zijn macabere cadeau aanbood? Was het slechts het lelletje, of sneed Van Gogh echt zijn héle oor af?
Van Goghs oor is een spannend detectiveverhaal en een ontdekkingsreis. Murphy's onderzoek voert ons van grote musea naar stoffige mappen in vergeten archieven, waarbij ze een levendige reconstructie maakt van de wereld waarin Van Gogh zich bewoog. We zien een schilder die de grenzen van zijn genialiteit steeds verlegt en zo zijn meest iconische en revolutionaire werken schept, al voert dat hem naar de rand van de waanzin.

Het was nog donker buiten toen Joseph d’Ornano, de hoofdcommissaris, op maandagochtend 24 december 1888 met zijn eerste kop koffe in zijn kantoor ging zitten. Dit vond hij het jnste moment van de dag. Het politiebureau bruiste al van de activiteit. Vanachter zijn raam, dat uitkeek op de binnenplaats, zag hij de patrouille te paard en de stadspolitie vertrekken voor hun ronde. De dagen ervoor had het onophoudelijk geregend en was het bijzonder rustig geweest.  Deze maandag begon zonnig en zacht. Over een paar uur zouden ze met zijn allen rond de tafel gaan zitten voor het kerstmaal. Het was een perfect begin van de kersttijd.

Download PDF

'Het boek leest ongemeen vlot, is gedetailleerd, geeft een levendig beeld van de schilder en de tijd waarin hij leefde, is oprecht spannend geschreven en vertelt ook het persoonlijke verhaal van Bernadette Murphy.'

**** Het Nieuwsblad

'Van Goghs oor is Bernadette Murphy's grondig gedocumenteerde vertelling over de tijd die van Gogh tussen 1888 en 1890 doorbracht in Arles en St. Rémy. (...) In het boek wisselen speurtocht-achtige hoofdstukken en historische episodes elkaar af. De motor is de ontknoping rond het afgesneden oor. [Murphy] deed veel kleine en grote vondsten - van de mogelijke identificatie van het meisje op La Mousmé tot de opheldering van de vraag waarom in Arles zo weinig over het oor-incident is geschreven (er was een overstroming en de drukkerij stond blank).'

de Volkskrant

'Een spannend boek, waarin allerlei grote en kleine misverstanden over Van Gogh in Arles worden ontrafeld.' 

**** NRC Handelsblad

Ontdekkingen uit 'Van Goghs oor' in RTL Late Night

 

Rondleiding nieuwe expositie Van Gogh met Bernadette Murphy