Boeken - Boek

Optimist in de politiek

Alexander Pechtold


Paperback, 240 p.
ISBN: 9789048837557 | € 17.90 | 08-12-2016
Ebook | ISBN: 9789048837564 | € 9.99

In dit urgente, persoonlijke en politieke boek presenteert Alexander Pechtold zijn ideeën voor de toekomst van Nederland, bestrijdt hij het populisme en houdt een vurig pleidooi voor de open en vrije samenleving.

Na tien jaar als fractievoorzitter van D66 staat Alexander Pechtold in 2017 voor zijn grootste opgave: zorgen dat Nederland een open en vrije samenleving blijft. Een moeilijke opdracht, want xenofobie en pessimisme hangen als een donkere wolk boven Nederland en de wereld. Met de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is die dreiging toegenomen.

In Optimist in de politiek schrijft Pechtold vurig en persoonlijk over zijn ideeën voor de toekomst van Nederland. Waarom was juist hij degene die Geert Wilders vanaf het eerste uur bestreed, en waarom blijft hij dat zo volhardend doen? Wat drijft hem om zich nog steeds in te zetten voor zijn politieke boodschap? Hoe wil hij de brug slaan naar mensen die zich van de politiek afkeren?

Pechtold vertelt openhartig over zijn achtergrond, zijn jeugd en zijn opvoeding. In Optimist in de politiek ontmoeten we een man met idealen. Iemand met een rotsvast geloof in de Europese samenwerking en in de kracht van de Nederlandse democratie. We zien de drijfveren van een politicus die zich vol overtuiging inzet voor wat nu meer dan ooit op het spel staat: onze veelkleurige, vrije samenleving met kansen voor iedereen.
 

Op een veiling in Hoorn kocht ik eind 2014 een verkiezingsposter uit 1922 van de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB), de voorloper van D66. De poster wordt gezien als een van de beroemdste affi ches uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Begin twintigste eeuw diende het affi che de campagne van de VDB. En nu hangt hij ter inspiratie op de fractieburelen van D66.

De mooi vormgegeven art-decoposter toont een zeilschip, het Schip van Staat, dat tussen twee hoge rotsen laveert. Op de linker zwarte rots staat ‘Reactie’, op de rode rechts staat ‘Revolutie’. ‘Houdt koers!’ is de leus die erboven geschreven is. Die politieke boodschap inspireert me: het Schip van Staat dat tussen twee extremen koerst; het streven om het verleden te willen herstellen en de ambitie om het heden omver te willen werpen.
 

Lees verder

'In dit goed geschreven en leesbare boek neemt D66-leider Alexander Pechtold ons mee vanaf zijn jeugd tot aan zijn politieke loopbaan.'

Kleio

'Al met al een boek dat als baken zou kunnen fungeren om het schip van de staat veilig tussen de klip van het nationalistische populisme en de klip van de uitgeholde EU-lidstaat te laveren naar een betekenisvolle toekomst.'

Managementissues.nl

'Alles of niets. Het is Pechtold ten voeten uit. Relativerend en humoristisch, maar ook onverbloemd eerzuchtig en zich ten volle bewust van de machtsfactor die D66 kan zijn voor de strategische kiezer. Zijn boek is de intellectuele kroon op tien jaar "opbouw en oppositie" en het vertrekpunt voor zijn 'grotere ambities met Nederland.'

Het Financieele Dagblad

Wat inspireert Alexander Pechtold?

 Een van Alexander Pechtolds inspiratiebronnen is Jan Wolkers, die in opdracht van Pechtold het kunstwerk op het stationsplein in Leiden maakte. # optimist

Alexander Pechtold bij Pauw