Boeken - Boek

Protestanten

Alec Ryrie


Paperback, 624 p.
ISBN: 9789048825257 | € 29.99 | 06-04-2017
Ebook | ISBN: 9789048825264 | € 14.99

De geschiedenis van het protestantisme verteld door een van 's werelds belangrijkste specialisten

In 2017 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther, een relatief onbekende professor aan een obscure Duitse universiteit, zich uitsprak tegen de corruptie van de lokale geestelijken. Die confrontatie mondde tot ieders verbazing uit in een compleet nieuwe christelijke stromingen: het protestantisme.

In Protestanten beschrijft professor Alec Ryrie de geschiedenis van deze religie, die volgens historici de basis was voor veel van de grote veranderingen van de afgelopen eeuwen: het liberalisme, de industriële revolutie, de wetenschappelijke revolutie, tolerantie, intolerantie, kapitalisme, imperialisme, democratie en fundamentalisme.

Ryrie voert de lezer in zijn omvangrijke boek door de geschiedenis van de protestanten: vanaf het fragiele begin in Centraal-Europa tot haar gewelddadige vestiging als staatsreligie op de rest van het continent; van haar rol in de revoluties tot in de moderne wereld. Het verhaal van de protestanten, toont Ryrie, is het verhaal van de moderne wereld.

In 1524 viel Erasmus van Rotterdam fel uit tegen een fanatieke nieuwe cultus die zich als een plaag over het noorden van Europa verspreidde. Deze lieden beweren dat ze de zuivere Bijbelse boodschap verkondigen, schreef hij. Maar kijk eens hoe ze de Bijbel misbruiken. Ze geven zo’n draai aan de teksten dat die alles kunnen betekenen wat
zij maar willen:

Ze zijn net als jonge mannen die zo buitensporig verliefd zijn op een meisje, dat ze zich inbeelden hun geliefde overal en in iedereen te herkennen; of een beter voorbeeld nog is als twee strijders die in de hitte van het gevecht alles wat bij de hand is als projectiel gebruiken, of het nu een kruik of bord is.

Dit boek gaat over deze cultus en de wijze waarop hij is uitgegroeid tot een van de creatiefste en meest ontregelende bewegingen in de geschiedenis van de mensheid. Tegenwoordig hangt ongeveer een achtste deel van alle mensen op aarde deze cultus aan, maar hij heeft ook de wereld waarin de rest van de mensheid leeft op een beslissende wijze beïnvloed. Het is mijn streven u er als lezer van te overtuigen dat we de moderne tijd alleen kunnen begrijpen als we ook een helder begrip hebben van de dynamische geschiedenis van het protestantse christendom.

Lees verder

Alec Ryrie geeft een college over slavenhandel en het protestantisme

 

College van Alec Ryrie over liberaal protestantisme