Boeken - Boek

Trein naar Pakistan

Khushwant Singh


Paperback, 240 p.
ISBN: 9789048836130 | € 19.99 | 06-06-2017
Ebook | ISBN: 9789048836147 | € 9.99

Een urgente en actuele roman over een hartverscheurende vluchtelingentragedie

India, 1947. In het dorpje Mano Majra leven moslims, sikhs en hindoes vredig naast elkaar, tot er er een trein vol vermoorde vluchtelingen in het dorp arriveert. De burgeroorlog rondom de stichting van India en Pakistan is begonnen. Trein naar Pakistan is het diepmenselijke en ontroerende verhaal van een eeuwenoude dorpsgemeenschap die binnen enkele dagen uit elkaar wordt gescheurd. Met indrukwekkend weinig woorden toont Singh de lezer de complexiteit van opkomende polarisatie en geweld.
In 2017 is het precies zeventig jaar geleden dat India en Pakistan van elkaar werden afgescheiden nadat de Britse kolonisatoren zich hadden teruggetrokken. Van de ene op de andere dag moesten moslims naar de ene kant, en hindoes naar de andere kant van de grens emigreren, met miljoenen slachtoffers aan beide kanten.
Die pijnlijke en vaak vergeten geschiedenis wordt verteld in de roman Trein naar Pakistan van Khushwant Singh. Een fascinerend en hartverscheurend boek.

De zomer van 1947 was anders dan andere Indiase zomers. Zelfs het weer in India voelde dat jaar anders aan. Het was warmer dan gebruikelijk, en droger en stoffiger. En de zomer duurde langer. Niemand kon zich herinneren dat de moesson ooit zo laat was gekomen. Wekenlang wierpen de spaarzame wolken slechts schaduwen. Het regende niet. De mensen begonnen te zeggen dat God hen strafte voor hun zonden.

Download PDF

'Een beklemmend, goedgeschreven verhaal over een tragische periode uit de wereldgeschiedenis en de gevolgen daarvan voor gewone, vredelievende dorpsbewoners. [...] Je legt dit indrukwekkende boek niet snel weg'

Leeskost

"Trein naar Pakistan is een prachtige maar ook een onthutsende roman over de gruwelijkheden waartoe mensen in staat zijn als hun religieuze verschillen worden uitvergroot en op de spits gedreven, als bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet, verwijten en beschuldigingen over en weer gaan, als er zondebokken worden gezocht [...] De historische parallellen onderstrepen hoe urgent de thematiek is van dit boek, dat door uitgeverij Hollands Diep nu terecht uit de archieven is opgevist om zijn plaats in de canon van de wereldliteratuur op te eisen"

Trouw

'Trein naar Pakistan van Khushwant Singh is dé klassieker over de traumatische opdeling van Zuid-Azie in India en Pakistan in 1947. (...) Er zijn in de voorbij decennia bibliotheken volgeschreven over de Partition. In het Westen is Salman Rushdies allegorische Middernachtskinderen (1981) de bekendste roman, in India en Pakistan gaat die eer naar Trein naar Pakistan (1956). Dat komt doordat Singh de onbevattelijke tragedie een menselijk gezicht geeft, en de verschilende perspectieven - vanuit verschillende religies, klassen en opleidingsniveaus - meesterlijk neerzet. (...) een magistrale roman.'

De Standaard

'Deze zomer ga ik Trein naar Pakistan lezen. Ik moet weten wat het betekent om vluchteling te zijn (er waren er tien miljoen destijds!), om gehaat te worden wegens je geloof, om desondanks onder je zogenaamde vijanden toch de liefde te vinden. Hoe aangrijpend actueel, hoe universeel.' 

Naema Tahir, Trouw