Home - Bericht

Op het nachtkastje van... Lauren Groff


Met zekere regelmaat leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? Welk boek vonden zij niet om door te komen?

Deze week is het de beurt aan Lauren Groff, die met Furie en fortuin een van de favoriete boeken van president Obama afleverde, finalist was voor de National Book Award en in alle toplijsten stond van de beste boeken van 2015.

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

Voor iets anders dan boeken is op mijn nachtkastje geen plaats. Mijn arme leeslamp wordt volledig bedolven. Dit is de stapel: The Sense of Sight van John Berger, Labyrinths van Borges, Heartbreaker van Maryse Meijer, A Separation van Katie Kitamura, Night Prayers van Santiago Gamboa, The Golden Age van Joan London, The Dream Songs van John Berryman, Ritournelle de la faim van J.M. LeClezio, Ka van Roberto Calasso en Reading Rilke van William H. Gass. Tot zover de titels die ik heb kunnen opdiepen, maar het gaat nog vele lagen verder.

 

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen waar je helemaal weg van was?

Ik heb Epigraph for a Small Winner van Machado de Assis gelezen in het vliegtuig naar Rio, toen ik mijn zus ging aanmoedigen bij de Olympische triatlon. Dat is een heel vrolijk boek, een soort Braziliaanse Tristram Shandy, en bijna onverteerbaar bitter aan het eind, wat me nóg enthousiaster maakte.

 

Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?

Bij het lezen van Iza's Ballad van Magda Szabó moest ik janken als een klein kind.

 

Welke hedendaagse schrijvers bewonder je het meest?

Michael Ondaatje, Zadie Smith, Yoko Ogawa, Anne Carson, Elena Ferrante, Sjón, Lydia Davis, Roberto Calasso, Joy Williams en zoveel anderen.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

Als ik zin heb om te lachen grijp ik altijd weer naar Nicholson Bakers The Mezzanine.

 

Wie is je favoriete romanpersonage?

Ik hou erg van Robinson Crusoe om zijn grote, ingetogen gevoelens en zijn uitzonderlijke inventiviteit. Maar mijn favoriete personage is toch wel Circe, de heks.

 

Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?

Bijna alle literaire liefdesverhalen die bij me opkomen gaan over onvervuld verlangen, wat ik niet het meest interessante verhaal vind. Misschien de bruiloft in James Joyce’ korte verhaal ‘The Dead’.

 

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

Ik zou Virginia Woolf, Oscar Wilde en George Eliot vragen.

 

Wat is het meest overschatte boek?

Ik zal geen nog levende schrijvers noemen, want misschien verander ik met het klimmen der jaren nog van mening, maar hoe ik mijn best ook doe, ik kom niet door Mikhail Bulgakoevs De meester en Margarita heen.

 

En welk het meest ondergewaardeerde?

Over honderd jaar zal Jean Rhys eindelijk de plek opeisen waar ze recht op heeft naast de veelgeprezen grote mannen van het modernisme. En vervolgens zal ze hen allemaal neersabelen met haar scherpe tong.

 

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?

Dat van Aphra Behn, een schrijfster uit de tijd van de restauratie en een van de eerste vrouwen in het Engelse taalgebied die kon leven van haar pen. Haar leven was even verbluffend – ze was een spionne in Antwerpen – als treurig.

 

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?

Ik was totaal ondersteboven van de felheid en empathie en grondigheid van het boek The Door van de fantastische Hongaarse schrijfster Magda Szabó. Het is een schitterend boek dat ik sinds ik het in januari heb gelezen niet uit mijn hoofd heb kunnen zetten.

 

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?

Ik ben gek op Anne Carson, de Canadese dichteres en classica. Dat gaat nog veel verder dan gewone liefde en ik lees haar nieuwste boeken altijd op de dag dat ze uitkomen. Ze is zo scherp en zo wars van gebaande paden dat ik alleen maar heel diep voor haar kan buigen.Ander nieuws


Annejet van der Zijl verschijnt met nieuw boek

Een beloofd land, Barack Obama's presidentiële memoires, verschijnt vandaag bij Hollands Diep

Het nachtkastje van... Walter van den Berg

Het nachtkastje van... Roelof ten Napel

'Land van dadels en prinsen' op shortlist Beste Boek voor Jongeren 2020

Boekhandelstour Dido Michielsen

Dido Michielsen wint De Nederlandse Boekhandelsprijs 2020 met 'Lichter dan ik'