Er is niet veel overdreven aan de stelling dat de Britse wiskundige Alan Turing de geallieerden heeft gered in hun strijd tegen de Nazi's, dat hij de uitvinder was van de computer, de bedenker van kunstmatige intelligentie en een voorloper in de strijd om vrijheid voor homoseksuelen - en dat alles voordat hij, 41 jaar oud, zelfmoord pleegde.
Deze schitterende biografie vertelt het definitieve verhaal van een uitzonderlijk genie en een even uitzonderlijk leven. Alan Turings grote kracht was zijn briljante analytische geest gecombineerd met zijn gave voor het ontwerpen van 'intelligente' machines. In 1940 wist hij met zijn vindingen de Duitse Enigma-code te kraken - de code waarmee de Duitse lucht- en zeemacht alle communicatie beveiligde. Hij bracht er het Duitse oorlogscommando een slag mee toe die de oorlog bekortte en vele mensenlevens redde. Het was niet Turings enige wapenfeit. Al voor de oorlog werkte de briljante wiskundige aan het concept van een universele machine, een idee dat hij in 1945 uitwerkte tot de allereerste digitale computer.
In 1952 kwam een abrupt einde aan de glansrijke carrière van Alan Turing, toen hij door de autoriteiten werd opgepakt wegens homoseksualiteit, een strafbaar feit dat in die tijd nog actief werd vervolgd.
In het land dat hij zes jaar lang in het belang van de vrijheid had gediend, volgde een veroordeling en een mensonterende behandeling. In 1954 pleegde Alan Turing, 41 jaar oud, zelfmoord. Alan Turing, het Enigmaverscheen voor het eerst in 1983 en kreeg een glorieuze ontvangst. Enkele jaren geleden volgde een herziene editie, ingeleid door Douglas Hofstadter.
Andrew Hodges (1949) is wiskundige en auteur. Van zijn hand verscheen eerder o.a. One to Nine: The Inner Life of Numbers. Sinds 2011 is hij decaan van Wadham College, Oxford University.
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws