In Het plein en de toren laat Niall Ferguson zien dat netwerken zo oud zijn als de geschiedenis. Het centrum van bijna alle oude steden vertoont eenzelfde structuur: een groot plein waar het volk zich verzamelde en een toren van waaruit de elite heerste. De strijd tussen deze twee groepen is door de geschiedenis heen een veldslag van netwerken geweest. Gilden, families, broederschappen, clans - wie kent wie, wie werkt samen met wie? Soms lag de macht bij de toren, soms bij het plein. Van de drukkers en priesters die de Reformatie hebben vormgegeven tot de vrijmetselaars die de Amerikaanse revolutie hebben geleid, het waren netwerken die de gevestigde orde van pausen en koningen verstoorden.
Het plein en de toren is een eerbetoon aan de talloze manieren waarop de strijd tussen rivaliserende netwerken de loop van de geschiedenis heeft bepaald.
Niall Ferguson behoort tot de meest vooraanstaande Britse historici van dit moment. Hij is o.m. professor aan Harvard en senior research fellow aan de Hoover Institution. Hij schreef talloze geschiedkundige werken, waaronder o.a. Kissinger, De Grote Oorlogen en Het plein en de toren. Tot de vele onderscheidingen die hij in ontvangst mocht nemen behoren de Benjamin Franklin Prize for Public Service, de Hayek Prize for Lifetime Achievement en de Ludwig Erhard Prize for Economic Journalism.
Volg onze sociale media voor het laatste nieuws