Boeken - Boek

Paperback, 272 p.
ISBN: 9789048853335 | € 22.99 | 19-09-2020
Ebook | ISBN: 9789048853342 | € 9.99

Dimphy ontvlucht met haar zoon Wes het drama dat ze zelf heeft geschapen door verliefd te worden op een gewelddadige man. Die vlucht resoneert vijfentwintig jaar later in Wes' eigen drama tijdens een lange nacht in Amsterdam.

Zijn immens succesvolle zelfhulpboek heeft namelijk een noodlottig en onbedoeld effect: zijn fans nemen een ongelukkige grap te serieus met catastrofale gevolgen.

In een veelbekeken tv-show maakt Wes zichzelf met nóg een onhandige uitspraak volksvijand nummer 1. Hij ziet geen andere keus dan opnieuw te vluchten.

Ruimte gaat over levensbepalende beslissingen en hun verstrekkende gevolgen, maar meer nog over de onderliggende oorzaken: waar ligt het daadwerkelijke begin van een drama?

De tweede keer dat ze weggingen hadden ze nergens meer om heen te gaan.
    Ze stond in de kleine keuken van hun flatje en probeerde haar gedachten rustig te krijgen, waar moeten we heen, waar moeten we in godsnaam heen, maar ze kon niets bedenken. Ze had plastic tasjes in haar handen voor spullen, maar god, wélke spullen?
    De eerste keer waren ze naar haar zusje gegaan, en nu was het een jaar daarna; het was allemaal nog veel slechter dan het bij die eerste keer was geweest. De eerste keer was weggaan geweest, de tweede keer was het vluchten.

Download PDF

'Ruimte kun je met recht a helluva read noemen. Vanaf de eerste alinea word je krachtig in het bewustzijn van de personages gezogen.'

De Groene Amsterdammer

‘Dat is goed aan Ruimte: hoe Van den Berg met goedgekozen details zijn scènes levendig maakt en grauwheid en troosteloosheid tekent, hoe hij scènes over laat lopen in fantasieën, hoe hij de informatie doseert, hoe hij plotlijntjes slim over meerdere hoofdstukken uitsmeert.’

NRC Boeken

'Walters schrijfstijl is zoals de straten van Slotervaart, daar kan geen Land van Maas en Waal tegenop. Staccato, zonder opsmuk, wat koud maar duidelijk. En in al zijn tragiek en teleurstelling roept hij bij mij ook ontroering op.' 

Thomas van Aalten

'Van den Berg slaagt erin om zowel adembenemend vreselijke als adembenemend mooie momenten te creëren. Rauw, beklemmend en zo echt.'

Monika Hild, Boekhandel Jimmink

‘Walter van den Berg schrijft met treffende details.’

NRC

'Ruimte is een spannend en vernuftig geconstrueerd verhaal over vluchten voor het verleden en ontsnappen aan je lot.'

VPRO Gids

‘Zó goed dat het niet eens in me opkomt jaloers te zijn dat ik het zelf niet geschreven heb.’ 

Gerbrand Bakker

Walter van den Berg over zijn roman 'Ruimte'

Camera en montage: Lisa Xiu Kok