Boeken - Boek

Fortuna's kinderen

Annejet van der Zijl


Gebonden, 288 p.
ISBN: 9789048858965 | € 24.99 | 01-10-2021
Ebook | ISBN: 9789048858972 | €

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.

Het vuurgevecht

James, San Francisco, de nacht van 3-4 mei 1851

Fire!’
De waarschuwingsbel klonk zaterdagavond om elf uur op Portsmouth Plaza, het centrale plein van de stad. Op dat moment waren in totaal zeven man in het pand aan Montgomery Street – James, zijn broer Herman, zijn twee compagnons Henri en Adriaan, de huurder van de benedenverdieping en de kruiers van de twee firma’s. Adriaan kwam net terug van een dinertje, James en Herman waren, zoals meestal op zaterdagavond, nog op hun kantoor aan het werk. Iedereen rende naar boven. Vanaf het dak zagen ze in westelijke richting inderdaad de onheilspellende oranje gloed aan de avondhemel, zo’n veertig tot vijftig panden van hen vandaan. Er stond een stevige zuidwestenwind, die de vlammen precies hun kant op joeg. De tussenliggende bebouwing was zo goed als helemaal van hout.

Download PDF