Boeken - Boek

Shakespeare's rusteloze wereld

Neil MacGregor


Gebonden, 336 p.
ISBN: 9789048831173 | € 24.99 | 09-03-2016
Ebook | ISBN: 9789048831180 | € 9.99

Vierhonderd jaar na Shakespeare's dood komt diens wereld en die van zijn tijdgenoten tot leven in een briljant en fascinerend boek. William Shakespeare leefde in een beslissende periode in de wereldgeschiedenis. Met de ontdekking van de Nieuwe Wereld had zich voor Europa opeens een heel andere, onmetelijke horizon aangediend. Nieuwe uitvindingen hadden lang gekoesterde zekerheden aan het wankelen gebracht. Voor de meeste mensen in Europa was het in alle opzichten een revolutionaire maar onzekere periode.
Met welke hoop en verwachting gingen de Londenaren aan het eind van de 16e eeuw naar de stukken van Shakespeare kijken? Waaraan dachten ze? Wat bezorgde hen vreugde? Wat boezemde hen angst in? Wat betekende het om te leven in een wereld die zo radicaal anders was geworden dan de wereld die hun ouders hadden gekend?
In Shakepeare's rusteloze wereld vertelt Neil MacGregor de fascinerende verhalen die schuilgaan achter twintig objecten uit Shakespeare's wereld - en die van zijn tijdgenoten en toeschouwers. De objecten variëren van kostbare schatten tot doodeenvoudige gebruiksvoorwerpen. Maar elk voorwerp stelt de auteur in staat om de
grote thema's van de eeuw van Shakespeare te belichten: de globalisering, de reformatie, de pest, de Islam, de wetenschap, de magie en vele andere.
MacGregor verweeft ook Shakespeare's eigen woorden en teksten in zijn verhalen om zo duidelijk te maken wat Shakepeare's ideeën waren over religie, identiteit, Engeland, de wereld en de menselijke natuur. Het resultaat is een even briljant als verrassend portret van William Shakespeare's gevaarlijke en dynamische wereld.

Bij een paar gelegenheden richt Shakespeare zich rechtstreeks tot zijn publiek. De auteur, vermomd als Proloog, Epiloog of Koor, nodigt het publiek uit om samen met hem poëzie te scheppen. Samen zullen zij een paar uur lang een andere wereld verbeelden en bewonen. ‘Vul wat wij missen in gedachten aan’ is een befaamde zin die het koor zegt aan het begin van Hendrik V. Wat dacht het publiek in het Engeland van Shakespeare als het het theater – ‘dit houten rondsel’ – betrad? Op basis van welke gemeenschappelijke herinneringen, aannames en misvattingen waren ze in staat om ‘in verbeelding een legermacht te vormen’? Welke angsten en overtuigingen, welke gemeenschappelijke stukken geschiedenis stelden hen in staat ‘om in denken hun vorst te tooien’? Waaruit, kortom, bestonden de decorstukken die ze in hun hoofd hadden en die het hun mogelijk maakten om Hendrik v de Engelse troepen te horen aanvuren, een wever zich idioot te zien gedragen en Julius Caesar te zien sterven?

Download PDF

'Shakespeare’s rusteloze wereld is een prachtboek. En dat is het.'

De Groene Amsterdammer

'Shakespeares rusteloze wereld is tegelijk vermakelijk en leerzaam. Een magnifieke blikopener op een intrigerend tijdvak.'

de Morgen

'Het Shakespearejaar 2016 heeft meer in petto, maar met deze even toegankelijke als erudiete Shakespeare for the masses is het eerste hoogtepunt binnen.'

de Volkskrant

'Voor wie iets van Shakespeares tijd wil begrijpen is MacGregors boek een feest.MacGregor wekt aan de hand van twintig voorwerpen het 'rusteloze' Londen van circa 1600 tot leven. Telkens vijftien bladzijden ongeveer, schitterend geïllustreerd.'

Het Belang van Limburg

'Wie nog een boek over Willliam Shakespeare en zijn werk wil schrijven moet origineel uit de hoek komen. Neil MacGregor slaagt daarin.'

De Standaard der Letteren

De magische spiegel van Dr. Dee

Neil MacGregor schreef niet alleen het prachtige boek Shakespeare's rusteloze wereld, hij maakte er ook een radioprogramma bij. In een aantal korte fragmenten worden een aantal objecten nog eens toegelicht. 

Een Venterskoffer

Neil MacGregor schreef niet alleen het prachtige boek Shakespeare's rusteloze wereld, hij maakte er ook een radioprogramma bij. In een aantal korte fragmenten worden een aantal objecten nog eens toegelicht. 

De oogrelikwie

Neil MacGregor schreef niet alleen het prachtige boek Shakespeare's rusteloze wereld, hij maakte er ook een radioprogramma bij. In een aantal korte fragmenten worden een aantal objecten nog eens toegelicht.