Boeken - Boek

De rustelozen

Linn Ullmann


Gebonden, 352 p.
ISBN: 9789048834921 | € 24.99 | 05-10-2016
Ebook | ISBN: 9789048834938 | € 9.99

Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plaats waar je staat. De eerste keer dat ze naar Hammars ging, was ze net een jaar oud en had ze geen idee van de grote, overweldigende liefde die haar daar had gebracht.
Eigenlijk waren het drie liefdes.

Vader en dochter zitten in een kamer, met een bandrecorder tussen hen in. Ze zijn van plan samen een boek te maken dat gaat over ouder worden. Maar als ze eindelijk beginnen, is de vader al zodanig in de greep van de ouderdom dat hun gesprekken onvoorspelbaar en fragmentarisch worden.

De rustelozen is een speelse, onderzoekende en genreoverschrijdende autobiografische roman over een kind dat niet kan wachten om volwassen te worden, over ouders die het liefst een kind zouden zijn, over herinneringen en vergeetachtigheid en de vele verhalen waar een leven uit bestaat.

Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plaats waar je staat. De eerste keer dat ik naar Hammars ging, was ik net een jaar oud en had geen idee van de grote, overweldigende liefde die me daar had gebracht.
Eigenlijk waren het drie liefdes.

Als er een telescoop bestond waarmee je in het verleden kon kijken, had ik kunnen zeggen: kijk, dat zijn wij, zo is het gebeurd. En elke keer dat we ons afvroegen of wat ik me herinnerde, of wat jij je herinnerde, wel klopte, of dat wat er gebeurde inderdaad was gebeurd, en of wij eigenlijk wel bestonden, hadden we samen kunnen kijken.

Ik tel, rangschik en catalogiseer. Ik zeg: Het waren drie liefdes. Nu ben ik even oud als mijn vader was toen ik werd geboren. Achtenveertig jaar. Mijn moeder was zevenentwintig, ze zag er toen veel ouder maar ook veel jonger uit dan haar leeftijd.

Ik weet niet welke van die drie liefdes er het eerst was. Maar ik begin met de liefde die in 1965 tussen mijn vader en mijn moeder opbloeide en die eindigde voordat ik oud genoeg was om me er iets van te kunnen herinneren.

Ik heb foto’s gezien, brieven gelezen en hen horen vertellen over de tijd dat ze bij elkaar waren, ik heb er anderen over horen vertellen, maar eerlijk gezegd is het onmogelijk veel van andermans leven te weten, vooral niet als het om dat van je ouders gaat en al helemaal niet als je ouders hun best hebben gedaan hun leven te veranderen in verhalen die ze vervolgens vertellen met een opmerkelijk talent zich niets van de waarheid aan te trekken.

Download PDF

'Geen enkele zin is zonder betekenis (...) dit boek blijft je nog lang bij.'

Faedrelandsvennen

'Rauw en mooi (...) een geweldige leeservaring.. De rustelozen is een ruimhartig, intelligent verhaal over moeilijke, vreemde, mooie, genadeloze en onverdraaglijke dingen die zich tussen familieleden afspelen.'

NRK P2

'Een overtuigend verhaal over herinneringen, verbondenheid en ouders.'

Dagens Naeringsliv

'Prachtig, geestig, extreem goed geschreven en onmogelijk neer te leggen.'

Vart Land

'Achter prachtige zinnen gaan complexe gevoelens en pijnlijke ervaringen schuil.'

Aftenposten

'Autobiografische roman over (over)leven met ouders die beroemde kunstenaars zijn. Zo goed heeft Ullmann nooit eerder geschreven. Een ontroerend en buitengewoon genuanceerd staaltje vertelkunst.'

Dagbladet

'De rustelozen is vooral een in memoriam patris, de legende die ook toen hij bijna niets meer kon, zijn oorspronkelijke zelf bleef. (...) De eerlijkheid en beheersing (...) kenmerken dit eerbetoon, dat even snijdend is als groots. ****

Sir Edmund

'Ullmann (50) schreef een memoir, maar uit De rustelozen blijkt de ongelijksoortigheid van haar materiaal. Door er een roman van te maken weet ze de vertelstof, zoals de bandopnames, tot een fascinerende tekst te maken.'

De Standaard

Interview met Linn Ullmann: 'We all try to make life work'

Inerview met Linn Ullmann over 'De rustelozen'