Boeken - Boek

Nederlandse jihadisten

Edwin Bakker

Peter Grol


Paperback, 272 p.
ISBN: 9789048836444 | € 22.50 | 30-03-2017
Ebook | ISBN: 9789048836451 | € 9.99

Een opzienbarend boek over de urgente vraag: wát drijft Nederlandse jongeren richting de jihad?

Het aantal jihadisten dat Nederland verlaat om in Syrië en Irak te strijden is ongekend: van slechts een paar in 2012 tot mogelijk meer dan 300 in 2016. Na de aanslagen in Brussel en Parijs zijn er grote zorgen over deze jihadisten en het risico dat zij terugkomen om hier aanslagen te plegen. Wie zijn deze jonge moslims? Wat drijft hen richting de strijd, en welk gevaar gaat er van hen uit?

In Nederlandse jihadisten schetsen de Leidse onderzoekers en terrorisme-experts Edwin Bakker en Peter Grol acht portretten van jongeren die een proces van radicalisering doormaakten. Als daar één ding uit duidelijk wordt, is het dat 'de jihadstrijder' simpelweg niet bestaat. De drijfveren om mee te doen aan de strijd zijn buitengewoon divers en verrassend.

Zelden is materiaal rondom de Nederlandse jihad zo indringend gepresenteerd. Nederlandse jihadisten is een essentiële en waardevolle toevoeging aan het verhitte maatschappelijk debat, waarin nuance en kennis meer dan ooit nodig is. Een onmisbaar boek voor iedereen die zich wil informeren over een van de grootste nationale dreigingen van de huidige tijd.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is het jihadisme niet meer weg te denken uit het Westen. Het fenomeen is onderdeel geworden van ons collectief bewustzijn. In Nederland kondigde het jihadisme zich voor het eerst concreet aan in de gestalte van de zogeheten Hofstadgroep: een netwerk waar ik samen met onder anderen Samir A. en Mohammed B. deel van uitmaakte. Mohammed vermoordde in 2004 Theo van Gogh en werd veroordeeld tot levenslang. Samir en ik zijn tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor verschillende terroristische misdrijven. Samen met enkele andere veroordeelden heb ik jarenlang gedetineerd gezeten op de ‘terrorismeafdeling’ in Vught. Gedurende mijn detentie besloot ik afstand te nemen van het jihadisme. 

Download PDF

'De beschrijvingen van de Syriëgangers op zich vormen al waardevolle leesstof, maar interessant wordt het boek vooral in de slothoofdstukken, waarin Bakker en Grol hun conclusies trekken en aanbevelingen doen voor een doeltreffend antiterrorismebeleid. Daarbij schuwen ze harde woorden niet en nemen ze (Nederlandse) politici en beleidsmakers flink op de korrel.'

Trouw

Edwin Bakker spreekt bij Pauw over terrorisme in Irak

 

Edwin Bakker bij Omroep West over het ronselen van twee Nederlandse jongeren voor de jihad

 

Edwin Bakker en Karima Sahla over Nederlandse jihadisten bij Pauw

Edwin Bakker bij EenVandaag op 31-03-2017