Op het nachtkastje van... Nick Lloyd
Deze week is het de beurt aan de Britse Nick Lloyd, vermaard Eerste Wereldoorlog-historicus en auteur van het onlangs verschenen boek Passendale, Ieper 1917.
Welke boeken liggen en nu op je nachtkastje?
Te veel om op te noemen. Het zijn vooral geschiedenisboeken, onder andere Peter Harts Mick. The Real Michael Collins; H.W. Brands’ The General and the President: MacArthur and Truman at the Brink of Nuclear War; Allen Guelzo’s Gettyburg: The Last Invitation (ik kan niet wachten tot ik daarin kan beginnen), en Roger Scrutons Fools, Frauds and Firebrands. Thinkers of the New Left.
Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?
Het tweede deel van William Manchesters biografie van Winston Churchill – The Last Lion: Winston Spencer Churchill: Alone, 1932-1940. Dat is mijn meest favoriete geschiedenisboek aller tijden; een prachtig, ontroerend canvas, geschreven met verbluffende controle en techniek. Manchester ‘begrijpt’ Churchill ook volledig en ziet in waarom hij zo’n belangrijk man was.
Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?
Zie hierboven – William Manchesters Alone,1932-1940. Aan het eind van zijn relaas, als hij is aangekomen bij het moment waarop Churchill premier wordt in de donkere dagen van mei 1940 als de wereld op de rand van een catastrofe hangt, is ontzettend ontroerend, ik heb een traantje moeten wegpinken.
Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?
Lawrence Osborne. Een buitengewone auteur die de gave heeft om de vreemde wereld van overzeese Britten te belichten.
Om welk boek heb je het meest moeten lachen?
Ik weet nog dat ik kirde van plezier bij Flashman and the Great Game, op het moment dat Flashman van ramp naar ramp beweegt en bijna wordt verorberd door krokodillen in de rivier de Ganges. Geweldig.
Wie is je favoriete romanpersonage?
Flashman – een van de meest ontroerende, grappige en ronduit onbeschofte personages die ooit zijn gecreëerd. Ik beveel alle jonge mensen van harte aan om al George MacDonald Frasers boeken te lezen want je kunt er echt heel veel van leren.
Wat je je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?
Dat moet wel de liefde tussen Mr Darcy en Elizabeth Bennett zijn, in Jane Austens Pride and Prejudice. Die heb ik op school moeten bestuderen, en het verhaal blijft tot vandaag de dag magnifiek.
Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?
William Shakespeare, Agatha Christie en Winston Churchill. Iedere ook maar een beetje chauvinistische Brit zou zonder twijfel Shakespeare uitnodigen, en Agatha Christie zou ons kunnen trakteren op fascinerende verhalen over archeologische opgravingen in Mesopotamië. Ik zou ook Churchill uitnodigen, die behalve dat hij een geweldige tafelheer zou zijn, ook tot in de vroege uurtjes zou kunnen discussiëren over geschiedenis en politiek.
Wat is het meest overschatte boek?
Mijns inziens kunnen de Harry Potterboeken van J.K. Rowling niet worden gezien als hoogstaande fantasyverhalen, ondanks de gigantische verkoopaantallen.
En welk het meest ondergewaardeerde?
Correlli Barnetts The Collapse of British Power is een geweldig stukje geschiedschrijving, een beklijvende aanval op het naieve liberalisme dat de Britse positie in de wereld vernietigde. Barnett heeft de fantastische gave om op een bondige en overtuigende manier een personage of scène te schetsen, en heeft daarvoor nooit de waardering gekregen die hij verdient, vind ik.
Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?
Ik schrijf momenteel een biografie van Sir Michael O’Dwyer. Dat was een katholieke Ier die luitenant-gouverneur werd van de punjab-regio in India tussen 1913 en 1919. Hij was een van de belangrijkste voorvechters van de Britse imperialistische macht in India. Een fascinerend en controversieel figuur.
Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?
Donna Tartt’s The Secret History. Een geweldige bespiegeling van jeugdigheid, studie en de universiteit die alle ingrediënten van een echt goeie roman bevat – Tartt transporteert je naar een andere tijd en ruimte. En natuurlijk de boeken over Flashman.
Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?
Arturo Perez Reverte. Hij is de beste fictie-auteur van de moderne tijd. Ik hou absoluut van zijn boeken. Zijn schrijfstijl, de manier waarop hij je laat opgaan in de personages en zijn landerige kijk op het leven zorgen voor onweerstaanbare verhalen. Ik herlees zijn boeken regelmatig, vooral The Dumas Club, dat is zijn allerbeste.