Zoeken
Op het nachtkastje van... Sien Volders
Elke twee weken leggen we het leesgedrag van onze (inter)nationale auteurs onder de loep. Wat ligt er op hun nachtkastje? Wie is hun favoriete schrijver? En welk boek vonden zij niet om door te komen?

Op het nachtkastje van... Sien Volders

Gepubliceerd op 3 november, 2017 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 16:23

Deze week is het de beurt aan Vlaams talent Sien Volders. Haar debuut Noord verschijnt 22 november.

 

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje?

Ik lees doorgaans verschillende boeken gelijktijdig, op verschillende plaatsen. Er zijn boeken voor in bed, boeken voor in bad, boeken voor in de zetel, en boeken voor onderweg. Dat zijn geen strikte categorieën: sommige boeken worden overal meegesleept, over ander doe ik zo traag mogelijk. Momenteel, op verschillende plaatsen: For Whom the Bell Tolls van Hemingway, Runaway van Alice Munro, Verhalen van I.E. Babel, Growth of the Soil van Knut Hamsun en Goat Mountain van David Vann.

 

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?

De levensfase en stemming waarin ik een boek lees is van doorslaggevend belang. In die optiek is een boek nooit zo hard aangekomen als The Grapes of Wrath. Ik had er jaren rond gelezen: eerst alle andere, om het dan, ontvankelijk en met ontbloot hart moordend en plunderend binnen te laten komen.

 

Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?

Weerom: levensfase en stemming. Ik was nog geen vijftien toen ik Lord of the Flies van William Golding las, had een kinderwens bij The Pearl van John Steinbeck, was voor het eerst hoogzwanger bij Moeder van Gerard Walschap. Bij alle drie heb ik me een ongeluk gehuild.

 

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?

Ik blijk vooral van dode schrijvers te houden. De levende, in volstrekt willekeurige volgorde: Alice Munro, Peter Verhelst, Sarah Hall, Tommy Wieringa, György Konrád, Jeroen Brouwers.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

The Hitchhikers’ Guide to the Galaxy.

 

Wie is je favoriete romanpersonage?

Moeilijk kiezen. Knut Hamsuns Thomas Glahn en Isak, Gerard Walschaps Houtekiet en Halldor Laxness’ Bjartur. Ik heb een zwak voor personages die losbreken uit bestaande normen en waarden, om dan de wereld voor zichzelf te hertekenen met de natuur rond hen tot grondslag. Maakt niet uit of het hen lukt.

Anderen zijn Ken Kesey’s McMurphy, Alice Munro’s Jackson uit Train en James Clavells Peter Marlowe uit King Rat. En Ronja en de gebroeders Leeuwenhart (van Astrid Lindgren, red.), natuurlijk.

 

Wat is de beste thriller ooit geschreven?

Ik weet niet hoe ik thrillers lezen moet. De paar keer dat ik het probeerde werd ik zo erg meegesleept om dan na lezing te merken dat er niets bleef hangen. Geen personages, geen verhaallijnen. Erg ontheemdend.

 

Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?

Jan Houtekiet en Iphigénie d’Hurlemont. Een liefde die had kunnen zijn. Ze vertelt het hem wanneer ze al stervende is. Zij staat berustend te strijken, hij slaat een deur uit de sponning.

 

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

Ik ben bang voor onttovering van helden. Daarom: de leukste. Oscar Wilde, Douglas Adams en Dorothy Parker. Ik kook en luister.

 

Als je de koning zou kunnen dwingen tot het lezen van één boek, welk zou dat zijn?

The Grapes of Wrath. Voor iedereen die macht en geld heeft. Bij het opstaan en het slapengaan. Om het besef dat het nog altijd gebeurt. Overal en elke dag.

 

Wat is het meest overschatte boek?

Daarin kan ik enkel wat zinnigs over klassiekers zeggen. In dat geval geloof ik niet in overschatting, wel in de juiste leeftijd. De Metamorfose las ik fundamenteel te vroeg, waardoor ik nu nog altijd gruw als ik het vastpak, terwijl het echt wel een goed boek is. Voor Catcher in The Rye en On the Road was ik dan weer net te oud. Gemiste kansen, geheel van mijn zijde.

 

En welk het meest ondergewaardeerde?

Ik begrijp niet waarom ik Hamsun pas een jaar geleden ontdekte.

 

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?

En ik herinner me Titus Broederland van Auke Hulst. Stikjaloers.

 

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?

Verschillend, in verschillende fasen van mijn leven. De geliefde doden: Marquez, Nescio,  Walschap, Boon, Hamsun, Babel, Steinbeck. 

Auteurs
Auteur: Sien Volders

Sien Volders (1983) studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Haar debuutroman Noord (2017) werd lovend ontvangen door de pers en genomineerd voor meerdere prijzen, waaronder de Bronzen Uil en de ANV Debutantenprijs. In 2021 werd haar roman Oogst genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Volders woont en werkt in Gent.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws