Zoeken
Op het nachtkastje van... Frank Nellen
Frank Nellen debuteert in oktober met zijn roman Land van dadels en prinsen. Ter gelegenheid van het verschijnen van zijn roman, vroegen we hem naar zijn leesgedrag.

Op het nachtkastje van... Frank Nellen

Gepubliceerd op 8 oktober, 2019 om 00:00, aangepast op 28 mei, 2021 om 16:22

Welke boeken liggen er nu op je nachtkastje

The Nuremberg Interviews van Leon Goldensohn, The Corrections van Jonathan Franzen, Serotonine van Michel Houellebecq. Niet bepaald vrolijke boeken, ben ik bang.

 

Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?

Moeilijke vraag. Ik houd niet zo van het huis-tuin-en-keuken-leed dat zo vaak in de Nederlandse literatuur centraal staat. Meer waardering heb ik voor buitenlandse schrijvers die hun blik op de horizon leggen en hun fantasie durven aanspreken. Disgrace van J.M. Coetzee vond ik indrukwekkend, net als De Welwillenden van Jonathan Littell, en ook The Road van Cormac McCarthy. Als ik één boek zou moeten kiezen, zou het misschien wel De Geverfde Vogel van Jerzy Kosinski zijn.

 

Welk boek heeft je aan het huilen gebracht?

Ik heb pas recent weer leren huilen, en boeken hebben me daar niet bij geholpen.

 

Welke schrijvers van deze tijd bewonder je het meest?

Houellebecq, omdat hij geen blad voor de mond neemt. Om diezelfde reden ook Bret Easton Ellis, die met zijn essayistische werk White uithaalt naar het juk van de politieke correctheid in de Verenigde Staten. En A.H.J. Dautzenberg natuurlijk. Graag zou ik ook zo’n held zijn, maar ik vrees dat ik het lef niet heb om in verzet te komen tegen doorgeschoten moralisme.

 

Om welk boek heb je het meest moeten lachen?

Ik heb me kostelijk vermaakt met Onderworpen van Houellebecq. Dat boek is universeel provocerend, en heeft de tere zieltjes geraakt van heel wat opdringerige lui: ultra-feministen, moslimfundamentalisten, rechts-extremisten, enzovoorts. Wat mij betreft is provoceren hard nodig in deze tijd waarin misplaatst slachtofferschap en kleinzerigheid het vrije woord onder druk zetten.

 

Wie is je favoriete romanpersonage?

Hoewel sommigen het boek The Catcher in the Rye (J.D. Salinger) als matig afdoen, heb ik veel sympathie voor Holden Caulfield, die zielsalleen ronddoolt in een lege wereld. Wat mij betreft is zijn personage een treffend symbool voor de adolescente Amerikaan die opgroeit in een materialistisch land dat, in vergelijking met Europa, nauwelijks een ziel heeft.

 

Wat is de beste thriller ooit geschreven?

Zonder twijfel Het gouden ei van Tim Krabbé, omdat dat boekje talloze scholieren door hun leeslijst heen heeft geholpen.

 

Wat is je favoriete liefdesverhaal in de literatuur?

Dat is de affaire die hoofdpersoon William heeft met zijn collega Katherine in Stoner, van John Williams. Liefde, en dan stroomopwaarts. Erg goed geschreven passages.

 

Je geeft een etentje. Welke drie auteurs (dood of levend) nodig je uit?

Arnon Grunberg en Adri van der Heijden, in de hoop dat ze de strijdbijl begraven. Charles Bukowski mag aanschuiven, als clown.

 

Als je de koning zou kunnen dwingen tot het lezen van één boek, welk zou dat zijn?

Kapitaal in de 21ste eeuw, van Thomas Piketty. Misschien dat ons staatshoofd na lezing van dat boek zijn familiefortuin teruggeeft aan het volk dat het heeft opgehoest.

 

Wat is het meest overschatte boek?

Ik heb nog een studieboek in mijn kast staan. Het cellofaan is uitgedroogd en kraakt als ik er mijn vinger overheen laat gaan.

 

En welk het meest ondergewaardeerde?

Sozialphilosophische Überlegungen zur organischen Existenz van Rudolph Jarriers, een obscure Duitse wetenschapper die leefde in het begin van de vorige eeuw. Het boek is zijn proefschrift, dat overigens in een zeer beperkte privé-oplage is verschenen. Bij toeval heb ik een kopie op de kop getikt in een antiquariaat in het voormalige Königsberg. Hoewel het Frakturschrift niet makkelijk leest, werd ik omvergeblazen door zijn heldere kijk op de mensheid en haar onverklaarbare neiging om zichzelf te gronde te richten.

 

Wiens levensverhaal zou je willen schrijven?

Ik wil geen levensverhaal schrijven van een persoon die bestaat of heeft bestaan. Geef mij maar de vrijheid van fictie.

 

Wat is het laatste boek waarvan je dacht: had ik het maar geschreven?

Het verhaal van mijnheer Sommer van Patrick Süskind. Lichtvoetig en tragisch tegelijk, werkelijk een klein meesterwerkje.

 

Wie is je favoriete romanschrijver/dichter aller tijden?

Jan Wolkers, dan toch. Die man had zelfinzicht en moffelde zijn slechte kanten niet weg. Bovendien vind ik zijn boeken erg goed geschreven.

 

Deze maand verschijnt Nellens debuutroman Land van dadels en prinsen bij Hollands Diep. 

Auteurs
Auteur: Frank Nellen

Frank Nellen is schrijver, jurist en econoom. Hij doceert aan de Universiteit Maastricht en werkt als fiscalist. Zijn literaire debuut, Land van dadels en prinsen, werd lovend ontvangen. De onzichtbaren is zijn tweede roman.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws