Zoeken
'Ossenkop' van Manik Sarkar op shortlist van de Bronzen Uil
Manik Sarkar is een van de zes schrijvers die kans maakt op de Bronzen Uil 2024 met zijn roman Ossenkop.

'Ossenkop' van Manik Sarkar op shortlist van de Bronzen Uil

Gepubliceerd op 3 september, 2024 om 10:49, aangepast op 3 september, 2024 om 11:10

Het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands-Verbond hebben onlangs de shortlist voor de veertiende editie van de Bronzen Uil bekend gemaakt. De jury, onder voorzitterschap van Peter van den Ende, kiest elk jaar de beste Nederlandstalige debuten uit, waaronder dit jaar Ossenkop van Manik Sarkar. De genomineerde debuten "hebben de jury weten te imponeren met hun unieke literaire stemmen en meeslepende verhalen," aldus de jury.

In Ossenkop weet Sarkar de lezer mee te nemen in een meeslepend en intrigerend verhaal over succes en mislukking. Op een beeldende wijze schrijft hij over een ambitieuze slager die zijn slagersidealen maar niet tot uitdrukking kan brengen door de veranderde tijdsgeest. Het is een strijd van één slager tegen de wereld. 

Ook de pers sprak lovend over Ossenkop: 

Een ijzersterke debuutroman over een vertederend ambitieuze slager [...] Sarkars taal is indrukwekkend, net als zijn stijl. Zijn typeringen zijn weergaloos en hij heeft het vermogen de grauwe tragiek subtiel te verlichten met humor. Buiging. [...] Dit is een van de 10 beste boeken van 2024 tot nu toe. -  Het Parool

Jaloersmakend goed weet Sarkar aan de hand van één tragikomisch mensenleven te laten voelen wat de wereld allemaal is kwijtgeraakt. - Gijs Wilbrink

De uitreiking vindt plaats op 30 november in Gent.

 

Auteurs
Auteur: Manik Sarkar

Manik Sarkar (Groningen, 1973) is literair vertaler en schrijver. Hij publiceerde verhalen in o.a. Papieren Helden en Wobby. Manik vertaalde onder meer werk van Philippe Claudel en Joël Dicker en is sinds een aantal jaar docent op de Vertalersvakschool.

Boeken
Manik Sarkar - Ossenkop
Manik Sarkar

Ossenkop is een beeldend geschreven roman over succes en mislukking, over willen en kunnen, over het verstrijken van de tijd, en niet te vergeten: over vlees.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws