Boekentips voor de Maand van de Geschiedenis
Tijdens de Maand van de Geschiedenis leren we het heden beter te begrijpen door te ontdekken wat het verleden ons te bieden heeft. Hieronder een selectie van onze favoriete geschiedenisboeken bij Hollands Diep.
Operatie Biting – Max Hastings
In februari 1942 was de inlichtingendienst van de RAF bezorgd over een onlangs geïdentificeerd radarnetwerk met de codenaam Würzburg. De briljante wetenschapper Dr. R.V. Jones stelde een raid voor om de belangrijkste onderdelen te veroveren. De dichtstbijzijnde radarinstallatie stond echter op een steile klif in Normandië.
Een compagnie van de nieuw gevormde Airborne Forces werd ingezet voor de operatie. Na een hevige strijd en succesvolle ontmanteling, ontsnapten ze op het nippertje met landingsvaartuigen over de stormachtige zee naar Portsmouth.
Een waanzinnige vertelling en een gedetailleerde analyse van een van de meest spectaculaire Britse commandoaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
King – Jonathan Eig
Het levensverhaal van de briljante Martin Luther King werd lang overschaduwd door zijn ‘I have a dream’-toespraak, tot de komst van deze eerste grote biografie. Jonathan Eig resconstrueert de ware King op eigenzinnige en gedetailleerde wijze.
King, de eerste grote biografie van Martin Luther King jr. in meer dan veertig jaar, is gebaseerd op jarenlang onderzoek, honderden interviews en duizenden niet eerder gepubliceerde documenten, waaronder een grote hoeveelheid geheim materiaal van de FBI.
Door hun ogen – Femmetje de Wind
Een boek over klein geluk in donkere tijden, een dwarsdoorsnede van de Joodse families tijdens de oorlog. Femmetje de Wind geeft het woord aan de overlevenden van de Holocast, wat resulteert in een prachtige bundel met ontroerende gesprekken tussen generaties.
Over strategisch denken – John Gaddis Lewis
John Lewis Gaddis is een van de meest vooraanstaande historici van de Koude Oorlog en doceert over militaire- en politieke strategie aan Yale. In dit boek neemt Gaddis de grote strategen onder de loep en zoekt hij een antwoord op de vraag wat ze van elkaar hebben geleerd.
Alexandrië - Edmund Richardson
Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door Charles Masson, een gewone Londense arbeidersjongen die zichzelf ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog en gerenommeerd geleerde.
Ketterij – Catherine Nixey
Ketterij onthult de verschillende versies van Christus die de vroege christenen kenden en beschrijft het proces van ontwikkeling - en uitroeiing - waardoor Jezus die ene unieke figuur werd die we tegenwoordig kennen.
Waanzin aan het einde van de aarde – Julian Sancton
Het beklemmende, waargebeurde relaas over de overlevingstocht van een negentiende-eeuwse poolexpeditie waarbij alles verkeerd ging, met een schip dat een zonloze antarctische winter lang is ingesloten door het ijs.
De laatste samenzweeder – Peter Stothard
Octavius, de toekomstige keizer Augustus, nam wraak op de samenzweerders die zijn adoptievader, Julius Caesar, hadden vermoord. De laatste samenzweerder wist echter altijd te ontkomen, maar nu brengt Stothard hem eindelijk naar de voorgrond met dit levendige verhaal.
Het Tokiotribunaal – Gary J. Bass
Dit meesterwerk is het resultaat van tien jaar onderzoek en schrijfarbeid. Het Tokiotribunaal is een meeslepend verhaal over oorlogshandelingen, spectaculaire aanvaringen in de rechtszaal en de luisterrijke beginjaren die bepalend waren voor de naoorlogse periode in Azië.