Zoeken
Boekentips voor de Maand van de Geschiedenis
Oktober: Maand van de Geschiedenis bij Hollands Diep

Boekentips voor de Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op 1 oktober, 2024 om 14:06, aangepast op 1 oktober, 2024 om 14:06

Tijdens de Maand van de Geschiedenis leren we het heden beter te begrijpen door te ontdekken wat het verleden ons te bieden heeft. Hieronder een selectie van onze favoriete geschiedenisboeken bij Hollands Diep.

 

Operatie Biting – Max Hastings

In februari 1942 was de inlichtingendienst van de RAF bezorgd over een onlangs geïdentificeerd radarnetwerk met de codenaam Würzburg. De briljante wetenschapper Dr. R.V. Jones stelde een raid voor om de belangrijkste onderdelen te veroveren. De dichtstbijzijnde radarinstallatie stond echter op een steile klif in Normandië.
Een compagnie van de nieuw gevormde Airborne Forces werd ingezet voor de operatie. Na een hevige strijd en succesvolle ontmanteling, ontsnapten ze op het nippertje met landingsvaartuigen over de stormachtige zee naar Portsmouth.

Een waanzinnige vertelling en een gedetailleerde analyse van een van de meest spectaculaire Britse commandoaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

King – Jonathan Eig

Het levensverhaal van de briljante Martin Luther King werd lang overschaduwd door zijn ‘I have a dream’-toespraak, tot de komst van deze eerste grote biografie. Jonathan Eig resconstrueert de ware King op eigenzinnige en gedetailleerde wijze.
King, de eerste grote biografie van Martin Luther King jr. in meer dan veertig jaar, is gebaseerd op jarenlang onderzoek, honderden interviews en duizenden niet eerder gepubliceerde documenten, waaronder een grote hoeveelheid geheim materiaal van de FBI.

 

Door hun ogen – Femmetje de Wind

Een boek over klein geluk in donkere tijden, een dwarsdoorsnede van de Joodse families tijdens de oorlog. Femmetje de Wind geeft het woord aan de overlevenden van de Holocast, wat resulteert in een prachtige bundel met ontroerende gesprekken tussen generaties.

 

Over strategisch denken – John Gaddis Lewis

John Lewis Gaddis is een van de meest vooraanstaande historici van de Koude Oorlog en doceert over militaire- en politieke strategie aan Yale. In dit boek neemt Gaddis de grote strategen onder de loep en zoekt hij een antwoord op de vraag wat ze van elkaar hebben geleerd.

 

Alexandrië  - Edmund Richardson

Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door Charles Masson, een gewone Londense arbeidersjongen die zichzelf ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog en gerenommeerd geleerde.

 

Ketterij – Catherine Nixey

Ketterij onthult de verschillende versies van Christus die de vroege christenen kenden en beschrijft het proces van ontwikkeling - en uitroeiing - waardoor Jezus die ene unieke figuur werd die we tegenwoordig kennen.

 

Waanzin aan het einde van de aarde – Julian Sancton

Het beklemmende, waargebeurde relaas over de overlevingstocht van een negentiende-eeuwse poolexpeditie waarbij alles verkeerd ging, met een schip dat een zonloze antarctische winter lang is ingesloten door het ijs.

 

De laatste samenzweeder – Peter Stothard

Octavius, de toekomstige keizer Augustus, nam wraak op de samenzweerders die zijn adoptievader, Julius Caesar, hadden vermoord. De laatste samenzweerder wist echter altijd te ontkomen, maar nu brengt Stothard hem eindelijk naar de voorgrond met dit levendige verhaal.

 

Het Tokiotribunaal – Gary J. Bass
Dit meesterwerk is het resultaat van tien jaar onderzoek en schrijfarbeid. Het Tokiotribunaal is een meeslepend verhaal over oorlogshandelingen, spectaculaire aanvaringen in de rechtszaal en de luisterrijke beginjaren die bepalend waren voor de naoorlogse periode in Azië.

Auteurs
Boeken
Max Hastings - Operatie Biting
Max Hastings

De meest spectaculaire raid van de Tweede Wereldoorlog

Jonathan Eig - King
Jonathan Eig

Het meest omvattende en complete portret dat ooit is geschreven over deze iconische figuur

Femmetje de Wind - Door hun ogen
Femmetje de Wind

Ontroerende gesprekken tussen overlevenden van de Holocaust en hun (achter)kleinkinderen

John Lewis Gaddis - Over strategisch denken
John Lewis Gaddis

Een masterclass over Herodotus, Sun Tzu, Von Clausewitz en andere grote strategen

Edmund Richardson - Alexandrië
Edmund Richardson

Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde

Catherine Nixey - Ketterij
Catherine Nixey

Ketterij onthult de verschillende versies van Christus die de vroege christenen kenden en beschrijft het proces van ontwikkeling - en uitroeiing - waardoor Jezus die ene unieke figuur werd die we tegenwoordig kennen.

Julian Sancton - Waanzin aan het einde van de aarde
Julian Sancton

Het beklemmende, waargebeurde relaas over de overlevingstocht van een negentiende-eeuwse poolexpeditie waarbij alles verkeerd ging, met een schip dat vastgevroren raakt in het ijs en een bemanning die een zonloze antarctische winter lang is ingesloten door het ijs

Peter Stothard - De laatste samenzweerder
Peter Stothard

Meeslepend verhaal over de laatst levende moordenaar van Julius Caesar

Gary Bass - Het Tokiotribunaal
Gary Bass

Een baanbrekend boek over de grotendeels vergeten Aziatische tegenhanger van de Processen van Neurenberg

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws