Home - Bericht

Redactiefavoriet van Elco: Waterland


Deze winter doen we elke twee weken een boekje open over over ons eigen favoriete boek van Hollands Diep. Welk boek fascineert ons? Welk boek hield ons in de greep? Welk boek kan volgens ons onder de kerstboom niet ontbreken? Deze week vertelt acquirerend redacteur Elco Lenstra over zijn redactiefavoriet Waterland.

Moeders zondag was voor mij de ontdekking van dit jaar. Ik heb het boek inmiddels twee keer gelezen en aan vier mensen cadeau gedaan. Het ontroerende verhaal – met daarin zinnen als ‘Al die scenes. Al die scenes die nooit plaatsvinden, maar in de coulissen van het mogelijke wachten.’ die door merg en been gaan – zou iedereen op zijn minst één keer in zijn leven gelezen moeten hebben.

Maar het vergt ook veel van de lezer: Swift heeft een fragmentarische, caleidoscopische manier van schrijven. Het is een boek om langzaam van te genieten en nauwkeurig te lezen en te herlezen. Zo ook Waterland dat onlangs bij Hollands Diep verscheen. Swift won hiermee Guardian Fiction Prize en werd geshortlist voor de Man Booker Prize – die hij uiteindelijk niet met Waterland maar met Last Orders won. Waterland geldt als Swifts belangrijkste werk.

Het schrijven van een samenvatting die recht doet aan dit boek bleek een lastige opgave omdat het een veelheid aan thema’s behandelt. De liefde, de Britse Fens, jaloezie, incest, geestesziekte, bier, paling, windmolens, de Franse Revolutie, water en nieuwsgierigheid. In de kern gaat het over de tweeënvijftigjarige geschiedenisleraar Tom Crick, die worstelt met zijn plek op school en in de wereld in het algemeen. Steeds vaker verliest hij tijdens zijn lessen de draad en denkt hij hardop na over het verleden en hoe dan invloed heeft op het heden.

Geheel in stijl met de rivierrijke setting, is dit een meanderend boek met vele vertakkingen. Een absolute aanrader om tijdens de feestdagen te lezen.

 

Een recensie over dit boek schrijven? Dat kan! Mail naar info@hollandsdiep.nl

 

 Ander nieuws


In memoriam: Willem Jansen 1955 - 2021

Voormalig president Barack Obama en muzikant Bruce Springsteen ontmoeten elkaar en vertellen hun Amerikaanse verhalen in 'Renegades: Born in the USA'

Het nachtkastje van... Manik Sarkar

Hafid Bouazza overleden

Download nu gratis de beelden en illustraties bij het audioboek van Bill Gates

Annejet van der Zijl verschijnt met nieuw boek

Een beloofd land, Barack Obama's presidentiële memoires, verschijnt vandaag bij Hollands Diep