Home - Bericht

Angst kan je leven regeren


Een column van Suzan Hilhorst, schrijfster (Sara en Liv) en sinds 2017 ambassadeur van Metakids.

Zonder schuld

'In eerste instantie leek het de artsen niet waarschijnlijk dat Sara’s ziekte erfelijk was. Pas na het overlijden van Liv veranderde dit. Er kwam een onderzoek. De medici wilden een verklaring, wij een bewijs van onschuld. De feitelijke bevestiging dat het niet aan ons lag.  

Natuurlijk hadden we inmiddels geleerd dat we onze kinderen niet konden beschermen tegen hun ziekte, de spanwijdte van onze vleugels was te klein. We wisten dat het niet aan ons lag. Maar toch.  

Ergens in de kelders van ons hart lag angst verscholen. Angst dat wij iets fout hadden gedaan. En angst is een irrationele emotie. Zodra angst om de hoek komt kijken, blokkeert het je verstand. Angst kan je leven regeren, je leiden naar plaatsen waar je niet wilt zijn.  

De verlossing kwam tijdens een vakantie in Italië. Tussen de olijfbomen en wijngaarden. Aan een koel, blauw zwembad, waar Nils, die net kon zwemmen, dagen ronddobberde tot hij begon te rimpelen. Eén telefoontje, anoniem nummer.   

De geneticus had goed nieuws. Er was een gen gevonden. Een oorzaak, een boosdoener.  

En zo werden we vrijgesproken van schuld.  

Ik stond aan de voet van het zwembad en keek uit over velden vol schilderachtige dorpjes. Nils paddelde voorbij in een opblaasbootje. Er zat een groot gat in het midden van de boot, toch bleef hij drijven. De zon brandde op mijn huid en ik dacht: dan tenminste vrij van schuld.'Ander nieuws


Wereldwijde aandacht voor Mijn verhaal van Michelle Obama

Boekpresentatie Eclips

Win 3x2 tickets voor de lezing van Neil MacGregor in het Teylers Museum

Verlies en rouw in de geboortezorg

'Mijn jaar van rust en kalmte' getipt door DWDD-boekenpanel

Jan Vanriet en Sien Volders genomineerd voor De LangZullenWeLezen-trofeeën

'Noord' van Sien Volders genomineerd voor shortlist De Bronzen Uil